И спецсъдът не помогна на прокуратурата по делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

И спецсъдът не помогна на прокуратурата по делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Специализираният наказателен съд също прекрати наказателното дело за сделката по продажба на миниторитарния дял на държавата в електроразпредителното дружество ЕВН и го върна на прокуратурата. Обвиняеми са двама бивши членове на първото правителството на Бойко Борисов – енергийният министър Трайчо Трайков и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, както и бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството и двама негови служители. Тезата на държавното обвинение е, че при продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. постигнатата цена е била занижена, макар и да не е ясно как това може да се твърди за продажба през фондовата борса.

Формалната причина за прекратяването на делото е, че обвинителният акт е внесен от некомпетентната прокуратура – Софийската градска прокуратура. По закон обвинителната теза трябва да се защитава от Специализираната прокуратура. Миналата година парламентът промени Наказателно-процесуалния кодекс и делата срещу представители на държавното управление бяха прехвърлени към специализираните магистрати. В случая това са двамата обвиняеми Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Въпреки това с делото "ЕВН" необяснимо продължи да се занимава Софийската градска прокуратура.

Съдията Вилислава Ангелова прие още, че прокуратурата е объркала и самия обвинителен акт, допуснала е противоречия, не е уточнила вредите от евентуалното престъпление, нито къде то е извършено.

Същия дефект установи през октомври миналата година Софийският градски съд, който също прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения.

"Втори съд - след Софийския градски съд, каза на прокуратурата, че обвинение, формулирано по този начин, не може да има. И затова се върна делото", коментира защитникът на Трайчо Трайков адвокат Ина Лулчева.

"Съдът върна делото на прокуратурата, защото обвинителният акт е непълен, неясен, липсва причинно-следствена връзка. В моя случай аз съм обвинен за мое публично изказване пред тристранния съвет, който е две години преди тези събития, за които се говори", коментира след заседанието Иво Прокопиев, съиздател на "Икономедиа". Той смята, че делото срещу него е в резултат на политически натиск върху прокуратурата заради независимата редакционна политика на изданията на "Икономедиа" и разследванията на журналистите в тях.

За какво е делото

Според прокуратурата борсовата сделка през 2011 г., сключена на цена от близо 90 млн. лв. за 33% от двете дружества с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила държавата с 27.6 милиона лв. Разследващите твърдят, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от тогавашния шеф на КФН и настоящ директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев, който дълго време водеше война с Иво Прокопиев, който е собственик на "Булброкърс" чрез дружествата му "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

Освен Трайков, Дянков и Прокопиев, прокуратурата обвинява и шефовете в посредника по борсовата продажба на акциите на ЕВН – "Булброкърс". Това са Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Именно действията на борсовия посредник са довели до тази щета, смята държавното обвинение.

Делото бе внесено в края на август 2017 г. по искане на Радослав Рачев, тъй като от образуването на делото срещу него изминаха 2 години. Рачев бе първият с повдигнато обвинение за сделката с акциите в ЕВН в края на 2015 г.

Софийският градски съд (СГС) констатира липса на конкретика на обвиненията срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Градският съд посочи през октомври м.г., че няма доказателства Трайков да е бил запознат с действията на органите на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол. По време на сделката шеф на приватизационната агенция беше Емил Караниколов, който сега е министър на икономиката. СГС установи, че Трайков не е знаел и за анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на акциите.

Освен това според СГС прокуратурата не е посочила факти, че Иво Прокопиев и Симеон Дянков са действали с цел да набавят изгода за "Булброкърс", нито пък как точно са причинили вреда за държавата.

Според структурата на обвинението Иво Прокопиев (който по това време представлява КРИБ) е "улеснил" Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление, не по друг начин, а чрез изказване, направено по време на тристранния съвет. Основен свидетел на обвинението е Емил Караниколов, който тогава ръководи Агенцията за приватизация, а сега е министър на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България