И според бившия Генерален щаб прелелият язовир е на военното министерство

Аню Ангелов вече не иска "нито да отхвърля, нито да потвърждава"

Кметът на Харманли Михаил Лисков представи още един документ, според който прелелият язовир "Иваново", потопил харманлийското село Бисер, е на военното министерство. Пред ТВ7 Лисков показа отговор от бившия Генерален щаб на българската армия от 2004 година, според който язовирът е част от полигона на село Корен и е собственост на МО.

Според отговора на Генералния щаб по разпореждане на министъра на отбраната съвместно с Поземлената комисия в град Харманли е било извършено точно засичане на границите на полигона. Тези граници са били потвърдени от поземлената комисия. Според Генералния щаб в границите на полигона попада язовир "Иваново", който се използвал от подразделението за обучение по "подводно кормуване и десантиране“.

Аню Ангелов отказа да коментира поредния документ, който подкрепя твърдението, че МО е било отговорно за язовира като заяви, че не иска нито да отхвърля, нито да потвърждава, нито да обвинява някого.

"Не е моя работа, има си органи, които ще стигнат до истината и ще предявят съответни обвинения към виновните длъжностни лица", добави той.

Аню Ангелов в последните дни повтори на няколко пъти, че язовирът не е на МО, като това твърдение бе разпространено и официално от пресцентъра на министерството. До момента Ангелов не е представил нито един документ, доказващ тезата на ведомството му.

Преди два дни БСП разпространи писмо на бившия областен управител на Хасково Румен Данев до военния министър Аню Ангелов от декември 2010 година, в което той го предупреждава за пропадналата стена на язовир "Иваново" и за потенциалната опасност от наводнение на селата Бисер и Иваново. В писмото се посочва, че язовирната стена е предоставена в управление на Министерството на отбраната, като това се аргументира с проверка в ОД "Земеделие".

Според общината от 2003 година повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, за това има скици и още много документи. Общината притежавала малка част от близо 28 дка.

В петък Ангелов каза, че знае за данни в държавния архив, по "чий проект е строен, на кого е бил в капитала този язовир". Той съобщи още, че имал информация "кой е имал аварийни планове, кой ги е утвърждавал, кой ги е подписвал".

"Има досъдебно производство, то събира всички документи, които са съотносими към случая. Затова няма да отида в нито една телевизия и да давам отговори на каквито и да е въпроси, свързани с документи", каза Ангелов.

По думите му всичко трябва да бъде разкрито и ще бъде разкрито по време на следствието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?