И според Кунева има договорка между ГЕРБ и "Атака" за вота на недоверие, Цецка Цачева отрича

Цецка Цачева сн. БГНЕС

Председателят на парламента Цецка Цачева отрече между ГЕРБ и "Атака" да е имало някакви договорки, за да бъдат склонени Волен Сидеров и депутатите му да оттеглят подкрепата си за вота на недоверие, искан заради отказа от АЕЦ "Белене". "Категорично заявявам, че не е имало парламентарни совалки между мен или който и да е от групата на мнозинството и част от онези, които са подписали вота, но вече не го поддържат", заяви Цачева в неделя пред бТВ.

"Подобни съображения" за договорки и натиск биха могли да изхождат само от левицата, която няма да може да развие тезите си, допълни Цачева.

"Атака" бе единствената парламентарна партия, която подкрепи инициирания БСП вот на недоверие. След като подписката бе внесена в деловодството на парламента и дебатът по вота бе насрочен, депутатите от "Атака" оттеглиха подписите си и така подкрепата за проекторешението падна под изискуемия от Конституцията минимум.

Цецка Цачева каза, че вот на недоверие няма да има, но представители на БСП и други юристи твърдят, че насроченият вече вот не може да се отмени.

Председателят на сдружение "България за гражданите" Меглена Кунева също смята, че провалът на искането за вота на недоверие на правителството заради се дължи на задкулисни договорки.

"Няма процедура "оттегляне на подписи". Няма такова нещо. Той е заведен, той е придобил правна сила, този акт. Значи, веднъж, смело прецапваме през закона и го нарушаваме, и, втори път, очевидно има някаква задкулисна мотивация. Това е коалиция. Само че е негласна коалиция. Хората по-биха разбрали, ако някой излезе и каже: "Вижте, такава е ситуацията, че аз съм направил коалиция с тези, с тези, с тези“ - С ДПС заради приватизацията им с "Булгартабак", с "Атака" заради вота и т.н. Но това да се каже на глас", коментира Кунева в неделя по време на посещението си в Габрово.

Парламентът ще се събере на извънредно заседание, както е гласувано, но впоследствие трябва да се реши дали изобщо има легитимно решение, което да се обсъжда, коментира Цецка Цачева.

Според нея оттеглянето на "Атака" прави проекторешението неконституционосъобразно и на практика нямало внесено решение.

Юристи от левицата твърдят, че оттеглянето на подписа не е юридически акт, няма и юридически последици и следователно дебат и гласуване трябва да има.

"Ако управляващите се опитат с юридически хватки да се скрият зад дебата, това крие само едно нещо - има от какво да се страхуват, не искат хората да чуят нашите аргументи - отстъпления от национални интереси", коментира в неделя лидерът на левицата Сергей Станишев.

Според депутата от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов, казусът с оттеглянето на "Атака" от подписката за вота на недоверие е конституционен. Пред БНР той заяви, че въпросът трябва да бъде решен още в понеделник: "Това е един конституционен въпрос. Утре ще трябва да бъда допълнена българската конституция. Моето категорично становище, че веднъж когато е сезиран органът, в конкретния случай Парламента, с тези 48 народни представители, не може нито един от тях да оттегля така наречения подпис. То такава правна фигура, оттегляне на подпис, няма в правния мир."

Цачева не пожела да каже какво е мнението ѝ по въпроса, за да не предпоставя изхода от утрешния пленарен ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?