И според НЦИОМ около една трета от избирателите ще гласуват на референдума

Към 20 януари между 27 и 37 процента от имащите право на глас българи декларират готовност да участват в предстоящия референдум. Това показват данните на НЦИОМ от национално представително проучване, направено между 16 и 20 януари сред 1000 души.

Данните на държавната социологическа агенция до голяма степен са сходни с данните на други агенции, според които една трета от избирателите ще отидат на референдума.

Социолозите от НЦИОМ уточняват, че последната седмица от кампанията може да предизвика известни промени в декларираните намерения.

Засега категорично намерение да гласуват изказват две трети от привържениците на БСП, 59 на сто от тези на "Атака", близо половината от тези на ГЕРБ, 42 на сто от привържениците на "България на гражданите" и 35 процента от тези на ДПС.

Основният аргумент на нежелаещите да участват в предстоящия референдум е убеждението им, че той е лишен от смисъл, коментират от НЦИОМ. Бойкотът остава по-скоро формула на политическо говорене в дните преди референдума, доколкото преобладаващата част от избирателите не го възприемат като механизъм за изразяване на гражданска позиция.

За последните три месеца социолозите регистрират известно покачване на дела на противниците на развиването на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. В момента съотношението между привържениците и противниците е приблизително 3:2. или сред заявилите, че ще гласуват на референдума, посочилите, че ще отговорят с "Да", са 60 процента, а тези, които твърдят, че ще отбележат "Не", са 40 на сто.

Интервюираните, които възнамеряват да гласуват с "Да" на референдума са по-категорични в намерението си да упражнят правото си на глас в сравнение с онези, които биха гласували с "Не", отчитат от НЦИОМ.

В сравнение с ноември 2012 г. сега НЦИОМ отчита, че повече българи определят информираността си по темата като "висока" или "средна". Определящите информираността си по темата като "ниска" за същия период намаляват с осем пункта - от 36 на 28 процента.

За последните три месеца напълно неинформираните и незаинтересовани от темата намаляват почти двойно.

Нисък е делът на пълнолетните българи, които целенасочено и активно търсят информация по темата за референдума - 11 процента. В по-голямата си част симпатизантите на основните политически формации - с изключение на тези на ДПС, се самоопределят като "средно информирани" т.е. хора, които не търсят целенасочено информация по темата, а попадат на такава.

Сред симпатизантите на ДПС най-голям е делът на хората, определящи се като "ниско информирани" по въпросите за ядрената енергетика.

Социолозите не отчитат пряка зависимост между степента на информираност на населението по темата на референдума и начина, по който българите възнамеряват да гласуват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?