И сръбският о.з. генерал Винко Пандуревич се предава на Хагския трибунал

Босненският сръбски о.з. генерал Винко Пандуревич, който е обвинен от Хагския трибунал в геноцид за ролята му по време на войната в Босна, съобщи, че ще се предаде на международната институция, предаде в неделя агенция Франс прес.

Решението си Винко Пандуревич е съобщил след разговор в Белград със сръбския министър на правосъдието Зоран Стойкович, се казва в съобщение на сръбското правителство. Той ще замине за Хага в сряда и ще бъде придружаван от министър от сръбското правителство, чието име не се посочва.

Пандуревич бе обвинен през 1999 година в геноцид за ролята му за избиването на близо 8000 босненски мюсюлмани през 1995 година в Сребреница.

От началото на годината шестима други босненски сърби - Саво Тодович, Мичо Станишич, Милан Гверо, Радивое Милетич, Гойко Янкович и Драго Николич, обвинени за ролята им по време на войната в Босна, се предадоха на Хагския трибунал, припомня АФП.

Междувременно стана ясно, че върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Пади Ашдаун заминава в неделя за Съединените Щати. Там той ще присъства на заседание на Съвета за сигурност на ООН във вторник и ще се срещне с американски официални лица, предаде агенция Хина.

Във връзка със сътрудничеството на босненските власти с Международния трибунал в Хага, Ашдаун ще приветства неотдавнашното предаване на трима обвинени за военни престъпления, но също така ще подчертае, че става дума за начало на един процес, който ще приключи, когато и последните укриващи се бъдат предадени на Международния трибунал, се посочва в съобщение на неговия кабинет.

Срещите на Ашдаун във Вашингтон и Ню Йорк идват няколко седмици преди Съвета на НАТО да обсъди напредъка на Босна и Херцеговина в изпълнение на изискванията за членство в програмата на НАТО Партньорство за мир, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?