И Станишев говори за "политическо покушение", Сакскобургготски се изказа по-умерено

И Станишев говори за "политическо покушение", Сакскобургготски се изказа  по-умерено

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи нападението над пожизнения лидер на ДПС Ахмед Доган като политическо покушение, което не трябва да се подценява от никого. С позиция излезе и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който изразява възмущението си с доста по-пестелив език, но споделя оценката на ДПС, че сме свидетели на "възможния ефект от дългогодишната сатанизация и превръщането във враг на политическия опонент".

Станишев и Доган – бивши коалиционни партньори на Доган, са единодушни в оценката си, че нападението не бива да засенчва реалното събитие – оттеглянето на лидера на ДПС от председателския пост.

"Политическо покушение. И цялостно, ако има сценарий, то той е на тези, които искаха да затъмнят реалното събитие - неговото оттегляне като лидер на големите партии в България избора на г-н Местан и политическите послания, които са на лице в този доклад, който е много сериозен. Много ясно се казва, че има заплаха за демокрацията в България. И действително действията на този младеж са следствие на една среда, която се насажда от немалко политици. Това е тяхна отговорност - езика на омразата, противопоставянето, демонизирането на опонента. И затова е важно не просто един ден всички да се стреснем защото това е много тревожен сигнал", коментира Станишев, цитиран от БНР

"Покушението срещу Ахмед Доган е възмутителен акт, който трябва да бъде недвусмислено осъден от цялото ни общество", се казва в позицията на Симеон Сакскобургготски, разпространена от неговия пресофис в неделя.

Всякакви опити на отделни среди да бъде омаловажавано случилото се, като му се слага етикет за инсценировка или като се превръща извършителят му в герой, са цинични и вредят на демокрацията у нас, заявява той.

Преди всичко трябва да сме благодарни, че нямаше фатален край, въпреки че картината, която наблюдавахме беше покъртителна и за жалост точно тя обиколи света, се посочва в позицията.

Сакскобургготски отбелязва, че подобни опити за покушения не са изключени дори в страни с дългогодишни демократични традиции като САЩ, Швейцария, Великобритания. В глобалния свят, в който живеем, и от който сме част и ние, не можем да очакваме да бъдем защитени от подобни прояви, още повече, когато става въпрос за високопоставени обществени личности като Доган, смята той.

В същото време, коментира Сакскобургготски, може би станахме свидетели на възможния ефект от дългогодишната сатанизация и превръщането във враг на
политическия опонент.


Той изразява съжаление, че случилото се е засенчило един много по-значителен и достоен политически акт - оттеглянето от председателския пост на Ахмед Доган, когото определя като един от лидерите на прехода и емблематична личност за неговото мирно осъществяване.

"България на гражданите" вижда в нападението над Ахмед Доган политически, а не криминален акт, коментираха от партията в неделя и изразиха безпокойство за сигурността на страната. Най-лошото е, че явно има среда за подобни политически актове, коментираха от партията на Меглена Кунева.

"България на гражданите" няма да промени позицията си, че няма да се коалира с ДПС, независимо от това, че председателят на ДПС вече е друг, казаха от партията.

Случилото се с лидера на ДПС Ахмед Доган е възмутителен опит за покушение срещу български политик, според позицията на Единна народна партия. Този акт показва нивото, до което е паднала демокрацията и се е възкачила омразата, заяви председателят на партията Мария Капон.

"Всеки, който е отговорен към страната днес, ще внимава този грозен акт да не стане повод за етническо напрежение", допълни Мария Капон. По думите ѝ всички трябва да бъдат много умни и изключително внимателни в този момент. Сега отговорност на държавата е бързо и с твърда ръка да стигне до мотивите на престъплението, без случаят да се политизира спекулативно, каза в заключение Мария Капон.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?