И Станишев нападна ЕРП-тата с изтъркани обвинения от 2010-та

И Станишев нападна ЕРП-тата с изтъркани обвинения от 2010-та

Хората очакват държавата да гарантира спазването на законите и правилата от всички фирми и инвеститори, в това число и големи, заявява във видеообръщение председателят на БСП Сергей Станишев, цитирано от пресцентъра на партията и качено на фейсбук страницата на социалистическия лидер. Не е ясно какъв е поводът за посланието, но то е продължение на линията, подхваната от министъра на икономиката и ДКЕВР срещу трите електро-разпределителни дружества и с остро критичното към правителството писмо на ЕК по този повод, за което се разбра също в петък.

По думите на Станишев, едно от нещата, които липсват в България и много хора го усещат, е чувството за справедливост. Чувството засправедливост е накърнено и много хора се чувстват беззащитни пред произвола на големите фирми и инвеститори, посочва социалистът. По думите му тук е ролята на държавата да урегулира тези отношения и да гарантира справедливостта.

"Наскоро се запознах с одита на ДКЕВР за дейността на електроразпределителните предприятия за 2010 г. В доклада става ясно, че ЧЕЗ плаща на своята компания-майка за различни услуги по 4800 лв. на ден. Същото важи и за EVN, което на компанията-майка плаща около 1700 евро всеки ден. От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг", посочва лидерът на социалистите.

Точно същите обвинения към ЕРП-тата през 2010-та и 2011-та отправяше и предишният премиер Бойко Борисов, но от тях, както и от доклада на ДКЕВР не последва нищо.

Станишев отбелязва, че България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби. "Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите", посочва той. Това и ще очакваме от всяка компания, която инвестира в България, заявява председателят на БСП. Държавата ще помага и ще защитава всеки, който спазва законите. Това е честният подход, категоричен е той.

Убеден съм, че и Министерство на икономиката и енергетиката и ДКЕВР ще гарантират спазването на законите и ще изискват това от всеки един, в това число и от големите енергоразпределителни дружества, казва в заключение Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България