И Станишев сравнява Борисов с Чавес

Вече сравняват нашия премиер с латиноамериканския Уго Чавес, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на провеждащия се в събота пленум Националния съвет на партията, който обсъжда политическа позиция за едногодишното управление на ГЕРБ.

Станишев посочи, че чуждите инвеститори са били "разгонени" от България. Като пращаш ДАНС в една от най-големите европейски компании, от Австрия, какво очакваш, какъв знак даваш навън, коментира той, цитиран от БТА. Станишев посочи, че това може да е популярно вътре в страната, но има и други начини българските и чуждите фирми да се накарат да спазват правилата.

Според него едногодишният период на управление на ГЕРБ може да бъде характеризиран като "Сбогом на илюзиите". Илюзиите си отиват, защото никаква пропаганда, медийно присъствие не може да компенсира реалния живот, отбеляза Станишев. Според него обаче не всичко е изчерпано, има още очаквания от ГЕРБ - най-вече към фигурата на премиера, който стои като арбитър и се дистанцира от ГЕРБ.

Лидерът на БСП смята, че начинът на управление на ГЕРБ е антиевропейски по своя смисъл. Той посочи, че свободата и демокрацията в България са под заплаха, защото постепенно се превръщаме в полицейска държава. По думите му това е намерило символичен завършек в новия химн на МВР.

Народното събрание се превръща в "гумен печат" на решения, взети другаде, без демократична дискусия, отбеляза Станишев. Опасна е и войната, която се води от изпълнителната власт по отношение на съдебната власт, посочи той. Изключително важно е да дадем отпор на този поход на ГЕРБ към всички власти и към еднолична власт, заяви председателят на БСП.

Според него антикризисната политика на ГЕРБ се е провалила, България зацикля и при усвояването на средствата от европейските фондове. По думите му за сметка на хората се спестяват пари - от липсата на увеличение на пенсиите, повишаването на таксите за обучение на студентите. Всички реформи са мотивирани само от липсата на пари, това не е реформа, това е ликвидация, смята Станишев.

В дневния ред на заседанието на конгреса на БСП през октомври не е включена точка за избор на председател на партията, реши Националният съвет на БСП. С 82 гласа "за" и 16 въздържали се беше утвърден дневният ред на конгреса, който ще се състои на 16 и 17 октомври в зала 1 на НДК.

На конгреса ще бъде направен анализ на обстановката в страната и дейността на БСП като опозиция. Ще бъде обсъдено участието и подготовката на БСП за местните и президентските избори през 2011 г..

Ако делегатите на конгреса решат, могат да допълнят дневния ред.

Аз съм готов винаги за всякакви решения на конгреса, каза Станишев, попитан дали е възможно лидерско състезание на заседанието на конгреса. "Но от нас се очаква да се покажем като алтернативна опозиция на ГЕРБ, като партия, която е консолидирана около една цел - да спрем настъплението на ГЕРБ и превземането на всички институции и установяването на едноличен режим", заяви председателят на БСП.

Споделяне

Още от България