И Стара Загора забрани бурките

И Стара Загора забрани бурките

Общинският съвет на Стара Загора забрани носенето на аксесоари, прикриващи лицето "по начин, пречещ за разпознаване на публични места" ден, след като подобна мярка бе приета в Пазарджик.

Предложението, внесено от общинските съветници Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), засяга и упражняването на религиозна дейност на територията на общината. "Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните", се казва в текста на предложението.

Против са гласували само двамата съветници от ДПС, останалите 39 са подкрепили забраната, съобщи БТА.

С приетата промяна се забраняват и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции. Забранява се и извършването на религиозна агитация по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други.

Забранява се и рекламирането на "чудодейни", "лечебни", "целителни" ефекти от дейността на изповеданията, освен ако последните не са с доказан клиничен ефект, удостоверен от здравните органи.

За нарушение на наредбата ще се налагат глоби в размер до 5 хил. лв.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?