И стартът на АЕЦ “Белене” зависи от еврочленството ни

И стартът на АЕЦ “Белене” зависи от еврочленството ни

НЕК ще тегли заем от “Евроатом” за стартиране строежа на АЕЦ “Белене” не само защото това ще е най-евтиният финансов ресурс, но и защото така проектът за втората българска атомна централа ще получи на практика институционалната подкрепа на Европейския съюз. Това обясни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в четвъртък, след като Министерският съвет прие доклада му, според който проектът за АЕЦ “Белене” трябва да остане в системата на НЕК.  На по-късен етап ще има разговори с изпълнителите, кандидат - инвеститорите и фирмите, които ще желаят да изкупуват ток от новите мощности, за привличането им в проекта, обясни Овчаров.

Той допълни, че няма да има ядрена компания за АЕЦ “Белене” с V и VІ блок на АЕЦ “Козлодуй”, каквато идея бе лансирана от предишното правителство.

Поне два месеца ще се изчака позицията на ЕС за присъединяването на България, преди да започнат разговори с “Евроатом” за заема, каза Овчаров. Целта е да кандидатстваме за този кредит като страна членка. Тогава няма да има нужда от държавни гаранции и процедурата е по-бърза и по-лесна, отколкото за страна извън ЕС, обясни министърът.

Като член на ЕС България ще може да вземе много по-голяма сума от предвидените в момента 300 млн. евро, за които сега има принципна договорка с Министерството на финансите за държавни гаранции. Ако присъединяването ни се отложи за 2008 г., България ще трябва да предостави обезпечението по заема. Все още не са водени преговори с финансовия министър Пламен Орешарски дали ще може да се гарантира по-голяма сума.

Държавата при всички положения ще запази 51 на сто от участието в АЕЦ “Белене”, стана ясно още от думите на Румен Овчаров.

За останалите 49 на сто обаче най-вероятно ще му се наложи да вземе чисто политическо решение, коментират запознати.

Досега принципен интерес за инвестиции в строежа на АЕЦ “Белене” са проявили руската РАО ЕЕС, немската E.ON, италианската “Енел”, чешката CEZ, белгийската “Трактабел”, испанската “Ибердрола” и дори “Газпром” чрез банката си “Газпромбанк”, която е готова да участва с кредит и да поеме остатъка извън държавното участие.

Овчаров тепърва ще трябва да избира дали да пусне “Газпром”, като в ответ руският монополист се откаже от претенциите си за преразглеждане на условията по транзитния договор на газ до 2010 г. и гарантира доставки за транспортиране и след този период. От “Газпром” вече загатнаха за такава възможност.

Друг вариант на правителството е да одобри E.ON и така да се натегне на Германия, от която до голяма степен зависи дали ще влезем в ЕС през 2007-ма и дали и какви предпазни клаузи ще ни наложат.

Германия е една от страните, които отлагат окончателната ратификация на договора ни за членство за ЕС, изчаквайки доклада на Еврокомисията през май.

Като се има предвид обаче, че на по-ранен етап Овчаров допускаше държавно участие в АЕЦ “Белене” и до 75 на сто, съществува вероятността и да се даде по-малък дял в компанията на немската или на други европейски фирми, ако при членство в ЕС от догодина страната ни тегли значително по-голям заем от “Евроатом” без държавни гаранции и успее да поеме по-голяма част от финансирането на проекта.           

Споделяне

Още от Бизнес