И Стела Банкова напусна групата на Волен Сидеров

И Стела Банкова напусна групата на Волен Сидеров

Пореден депутат напусна парламентарната група на “Атака”. Във вторник вечерта в деловодството на Народното събрание е депозирала молбата си за напускане на групата на “Атака” Стела Банкова, която е един от нейните зам.-председатели. Така групата на Волен Сидеров остава с 14 души, като в началото на мандата на 40-тото народно събрание групата бе от 21 депутати. 

Пред журналисти в парламента в сряда Банкова мотивира решението си с факта, че в работата на парламентарната група на “Атака” изоставали социалните проблеми, а именно те били в центъра на онези принципи, с които партията участвала в предизборната кампания.

За напускането си тя се аргументира и с думите, че „друг съществен момент е външно политическата ориентация на колегите, която не приемам и която обвързва “Атака” с ултранационалистически партии”. Като такива депутатката посочи националистичните партии на Жан-Мари Льо Пен във Франция, на Алесандра Мусолини в Италия и на Корнелиу Вадим Тудор в Румъния, която има териториални претенции към Южна Добруджа.

Депутатката не била съгласна и с внесения законопроект за национализация, който дори не бил обсъждан на заседание на групата на “Атака”. Според нея той бил дълбоко погрешен, защото само за обезщетение на национализираните обекти щели да бъдат нужни около 100 млрд. лв. по сметки на икономисти, и така щели да бъдат облагодетелствани онези, които са окрали държавата.

Банкова каза още, че ще продължи работата си като независим депутат. Тя не била уведомила колегите от групата за решението си, защото нямало заседание, но за него знаел лидерът Волен Сидеров.

Зам.-председателят на “Атака” Павел Шопов коментира, че Банкова е последният напускащ групата, но това изявление той прави всеки път, когато член на “Атака” напусне. Той каза, че за напускането на Банкова са оказали влияние политически сили, които са опоненти на партията на Сидеров, а депутатката лесно се поддавала на натиск. Ставало дума и за премиера Сергей Станишев, който явно работел срещу “Атака” и за изявлението преди време на президента Георги Първанов, че лесно ще се справят с “Атака”.

На въпрос как си обяснява, че толкова често от групата на “Атака” напускат народни представители, Шопов отговори: “С това, че ние сме най-младата политическа сила в България, нямаме още година от създаването си”. Според него през такива процеси били минали всички сега съществуващи политически сили в Народното събрание и “Атака” не правела изключение.

В предишното народно събрание Банкова влезе като депутат от НДСВ, след което напусна царската група и довърши мандата си като независима.

Тя е седмият народен представител, който излиза от групата на “Атака” и става независим. В първите дни от мандата на парламента напуска Петър Манолов, след него излязоха т.нар. “генерали” – Станчо Тодоров, Христо Величков и Йордан Величков. Неотдавна от групата бе принуден да се махне Владимир Кузов, срещу когото е било образувано дознание за педофилство преди да стане депутат. Последен от групата преди Банкова напусна Минчо Христов.

Минималният брой депутати, за да има парламентарна група, е 12 души. Под този брой групата автоматично се разпуска. Тогава тя загубва и правото си на зам.-председател на парламента и председателстването на парламентарни комисии.

Напусналите групата депутати могат да бъдат изтеглени от комисиите, в които са членове от квотата на съответната група. До момента “Атака” не е изтеглила депутатите си, които напуснаха групата, от съответните комисии.    

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?