И стогодишен тютюнев склад в Харманли е разрушен

Сградата е културен паметник, проверява се случаят

И стогодишен тютюнев склад в Харманли е разрушен

Още един тютюнев склад - близо стогодишен паметник на културата, е бил тихомълком разрушен в Харманли и то още на 21 февруари, преди да избухне скандалът със събарянето на тютюневия склад в Пловдив. Министерството на културата разпореди в четвъртък спешна проверка на обстоятелствата около пълното срутване на сградата на "Тютюнева промишленост”, намирала се на ул. "Г. Димитров” в Харманли.

Зданието е деклариран паметник на културата от 1977 г. и събарянето му става по сходен начин като тютюневия склад в Пловдив като кметът на Харманли Мария Киркова твърди, че то не е паметник на културата.

Именно тя е разпоредила разрушаването на сградата, която е един от символите на града. Киркова твърди, че складът не фигурира в списъка на сгради, които са ценности, нито от национално, нито от местно значение. "Няма вписване в актуалните списъци на Министерството на културата към момента на премахването на сградата“, посочва тя, но от ведомството твърдят обратното.

От пресцентъра на община Харманли съобщиха, че сградата, която е частна собственост, е била опасна за хората и след много писма до притежателя ѝ да обезопаси зданието или да го премахне е предприето разрушаването по решение на собственика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?