И Столична община започва да глобява за кола на тротоара

И Столична община започва да глобява за кола на тротоара

Столичната община и Центърът за градска мобилност започват от сряда да санкционират неправилното паркираните автомобили с неприсъствен фиш. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев, който даде символичен старт на този вид контрол на бул. "Черни връх".

Неприсъственото връчване означава, че не е необходимо водачът да бъде в превозното средство, за да бъде глобен. Пуснатите аварийни светлини в отсъствието на водача също няма да го спасят от глоба, която в зависимост от нарушението варира от 20 до 200 лева. Глобите са съгласно Закона за движението по пътищата.

За да упражняват контрол 10 служители на ЦГМ са снабдени с таблет, чиято система е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с чиято помощ на момента се принтира фишът. Срокът за плащане на глобата е 7 дни.

"До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което беше неефективно, защото често не може да се открие водачът, водачите оспорват очевидно нарушение и в общи линии няма достатъчно добра ефективност. Сега с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен водач ще може да бъде санкциониран", уточни Кръстев пред БГНЕС.

Той добави, че приоритет ще бъде да се проверяват основните улици и булеварди, където се движи основно градски транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти. Кръстев каза, че при доказана ефективност на този пилотен проект, той ще се разшири и проверки ще се извършват и в кварталите.

"До една седмица получавате този неприсъствен фиш. Той ще ви бъде изпратен по пощата. В рамките на седмицата той влиза и в системата на Столичната община за данъчното облагане. Идеята е да направим така, че системата да работи и да бъде ефективна", коментира още зам.-кметът.

Кръстев коментира и бъдещото разширяване на Околовръстното шосе и бул. "Цар Борис III" след "Никола Петков", което тази вечер ще извади за пореден път жители на кв. "Княжево" на протест, които са против планираната реконструкция на бул. "Цар Борис III".

"От гледна точка на урбанизацията на града подкрепям изцяло главния архитект. Смятам, че трябва да се изведе възможно най-бързо трафикът от града и ринговите булеварди от Околовръстното шосе. Протестът е въпрос на изява на хората. Смятам, че има много по-демократични методи - да се обсъдят различните варианти, за да се стигне до консенсус", каза още Кръстев.

Споделяне

Още от България