И студенти от Благоевград окупираха зала в ЮЗУ

Студенти от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград се присъединиха към протестиращите колеги в СУ "Свети Климент Охридски" и на свой ред окупираха в сряда следобед 501-ва учебна зала в Първи учебен корпус на университета. От прозореца на залата вече е спуснат и транспарант "Окупация".

В разпространена декларация до ректора на университета, преподавателите, колегите и обществеността протестиращите заявяват, че категорично застават зад своите колеги от Софийския университет и другите висши училища в страната.

"Искаме заедно да подкрепим справедливите студентски искания за морал, справедливост и прозрачност в политиката, за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната", се посочва в декларацията.

Като студенти протестиращите настояват и за започване на дълго отлаганата реформа в образованието и се обявяват срещу постоянното занижаване на качеството му. В декларацията са формулирани няколко техни искания - за незабавна оставка на правителството, насрочване на нови парламентарни избори възможно най-бързо, допускане на висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена.

По същото време от Великотърновския университет младежи, окупирали аудитория в сградата на университета, съобщиха, че при тях са нахлули други младежи, които са ги заплашвали с физическа разправа и са им крещели "Ще ви избием зъбите". След това са се оттеглили.

Към момента протестът на студентите е подкрепен от над 500 преподаватели във висшите училища в страната.

Появи се и ново движение, наречено студентско-ученическо движение "Призив за образование", което се обявява срещу окупацията на учебни зали и спирането на учебния процес.

Движението събира подписи под искането за прекратяване на окупацията. Подписката е отворена пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и пред сградите на други факултети на СУ.

Кабинетът ще устои на окупацията на студентите, заяви депутатът от Коалиция за България и председател на парламентарната комисия за социална политика Корнелия Нинова пред БНТ сутринта. "Защо тези хора не искат да говорим за образование, а поставят само политически искания. За догодина има 100 млн. лева да образование и ще се кандидатства с проекти. Не приемам политическите искания на студентите. Макар и под заграждения, което не е приятно, си вършим работата добре", заяви Нинова.

От своя страна премиерът Пламен Орешарски повтори пред журналисти в парламента, че е готов за диалог със студентите, макар че протестиращите заявиха, че няма да разговарят с човек, на когото искат оставката.

Споделяне

Още от България