И субсидиите, и пътеките на общинските болници може да бъдат повишени

И субсидиите, и пътеките на общинските болници може да бъдат повишени

Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по методиката за субсидирането им всяка година. Допълнително в рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците, за да се видят възможностите за промяна.

Това стана ясно в сряда след среща между здравния министър Кирил Ананиев и Сдружението на общинските болници. Така беше отчетено сближаване между исканията на болниците, чийто персонал в понеделник излезе на символичен едночасов протест, и позицията на министерството. В понеделник ведомството пое ангажимент само за повишаване цените на пътеки и облекчаване на изискванията в някои медицински стандарти, но не се ангажира с по-висока субсидия за общинските болници.

Тогава стана ясно, че по методиката за субсидиране общинските болници ще получат 28.5 млн. лева за дейности като спешна помощ, оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечени райони, медицинска експертиза и др. Сега от министерството търсят възможност за увеличение на сумата през резерви в бюджета.

От своя страна Сдружението на общинските болници в България ще предостави на министерството експертиза при актуализацията на медицинските стандарти, така че да бъдат облекчени някои изисквания.

Ананиев заяви, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им така, че хората да получават качествена медицинска помощ и достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната.

"Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме така, че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване", каза той.

Екипът му имал ясна представа за състоянието на общинските болници и бил готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения, казаха още от ведомството.

Сред обсъдените проблеми са недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и други.

Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в здравното ведомство.

В понеделник предстои втора среща между представители на сдружението, на министерството и на Здравната каса, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?