И субсидиите, и пътеките на общинските болници може да бъдат повишени

И субсидиите, и пътеките на общинските болници може да бъдат повишени

Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по методиката за субсидирането им всяка година. Допълнително в рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците, за да се видят възможностите за промяна.

Това стана ясно в сряда след среща между здравния министър Кирил Ананиев и Сдружението на общинските болници. Така беше отчетено сближаване между исканията на болниците, чийто персонал в понеделник излезе на символичен едночасов протест, и позицията на министерството. В понеделник ведомството пое ангажимент само за повишаване цените на пътеки и облекчаване на изискванията в някои медицински стандарти, но не се ангажира с по-висока субсидия за общинските болници.

Тогава стана ясно, че по методиката за субсидиране общинските болници ще получат 28.5 млн. лева за дейности като спешна помощ, оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечени райони, медицинска експертиза и др. Сега от министерството търсят възможност за увеличение на сумата през резерви в бюджета.

От своя страна Сдружението на общинските болници в България ще предостави на министерството експертиза при актуализацията на медицинските стандарти, така че да бъдат облекчени някои изисквания.

Ананиев заяви, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им така, че хората да получават качествена медицинска помощ и достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната.

"Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме така, че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване", каза той.

Екипът му имал ясна представа за състоянието на общинските болници и бил готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения, казаха още от ведомството.

Сред обсъдените проблеми са недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и други.

Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в здравното ведомство.

В понеделник предстои втора среща между представители на сдружението, на министерството и на Здравната каса, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.

Споделяне

Още по темата

Още от България