И тази Коледа съдебната власт остава без бонуси

ВСС иска 543 млн. лв за идната година с ясното съзнание, че няма да ги получи

Михаил Кожарев, сн. БГНЕС

Пари за бонуси по Коледа в съдебната система няма да има и тази година. Това заяви председателят на комисия "Бюджет и финанси" към Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев пред журналисти. Съветът заседава във вторник, за да приеме проекто-бюджета на съдебната власт за следващата 2014 година.

"Хубаво е да го кажа още сега, с риск да бъда добре оплют, но наистина не е защото не искаме, а просто нещата са много, много тежки", каза Кожарев, цитиран от "Правен свят". Въпросът с бонусите на магистратите се изостри особено при управлението на ГЕРБ, когато противник на коледните добавки беше финансовият министър Симеон Дянков.

Миналата година ВСС поиска да бъдат отпуснати 10 млн. лева от преходния остатък на бюджета на съдебната власт, за да бъде раздадена по половин заплата на магистрати и съдебни служители. Дянков обаче отказа да подпише отпускането на средствата и така излишък от малко над 20 млн. лева мина в бюджета за тази година, а бонуси нямаше.

Въпреки това обаче, настоящото изпълнение на бюджета показва, че парите дори не достигат, а за излишъци сега не може и да става дума.

"Поначало бонуси се дават, когато има преизпълнение на приходната част. Но това можеш да направиш само до края на годината, ако имаш излишък. Другият вариант е, ако нямаш преизпълнение на приходната част, да имаш икономисани средства. Сами разбирате, че нямаме нито едното, нито другото и затова няма как да се случи", каза Михаил Кожарев.

Одобреният бюджет на съдебната власт за тази година бе 404 млн. лева, въпреки че ВСС бе поискал 507 млн. лв. С корекциите през годината до август са изразходвани близо 439 млн. лева, а са нужни около 460 млн. до края на годината.

За следващата година ВСС ще поиска още повече пари за съдебната власт. Заложените разходи за 2014 г. са 543.6 млн. лева.

"Според мен няма да получим тези пари", призна Кожарев, но уточни, че този заложен бюджет би покрил нуждите на съдебната власт.


Запазват се заложените приходи към бюджета, които и за следващата година ще са 140 млн. лева. Догодина се очакват сериозни разходи около преместването на Софийския районен съд и прокуратура. За капиталови разходи съветът е предвидил 19.9 млн. лева, но миналата година Народното събрание отпусна малко над 2 млн. лв.

Друг проблем според шефа на бюджетната комисия на ВСС е морално остарялата техника, с която боравят в съдебната власт. Пред съвета той каза, че повече от половината техника е толкова остаряла, че с нея не може да се работи нормално и това водело дори до забавяне на дела. Този проблем отчасти бил решен в съдилищата, където през юли били дадени 718 000 лева за компютри. Кожарев посочи, че поискал справка, която показала, че 6104 компютри за съдебната власт са доставени преди 2008 г. и на тях не можело да се качи нищо ново като софтуер, а това било крайно необходимо.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?