И тази вечер мощни викове "Оставка" кънтят из центъра на София

Традиционният граждански протест срещу кабинета "Орешарски" за четвърта поредна вечер във вторник се събра около Софийския университет, за да изрази подкрепата си към студентите, окупирали Ректората. "Окупаторите", заедно с протестиращите вече 138-ми ден граждани, издигнаха искания за оставка на правителството и предсрочни избори. Кръстовището пред СУ "Св. Климент Охридски" бе блокирано.

Шествието се отправи към Народното събрание, където голяма част от демонстрантите застанаха с гръб към него и останаха за няколко минути в символично мълчание. След това протестиращите изпяха националния химн.

Студенти от Нов български университет изразиха подкрепата си за колегите от СУ, а представител на "окупаторите" от Алма Матер съобщи, че в сряда от 16.30 часа в 272 -ра аудитория на университета се очаква да дойдат съмишленици на други висши училища, които да ги подкрепят. Освен това студентите, поддръжници на започналата преди седмица окупационна акция, ще се опитат да излязат с обща позиция.

Както и предната вечер, една част от протестиращите се насочиха от парламента към Министерския съвет, но голяма група се отправи към Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов”, чиито студенти подкрепят колегите си от СУ.

Събралите се там студенти и граждани скандираха "НАТФИЗ е с вас”, "Победа”, "Елате с нас, протестът е за вас”, "Победа”. Студентите от двете учебни заведения се поздравиха и призоваха хората към единство и подкрепа. С мощни викове "Оставка", биене на тъпани, свирки, вувузели и скандирания, протестът продължи по ул. "Граф Игнатиев" и стигна до Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), където по-рано във вторник също започна окупационна акция.

В сряда студентският протест продължи да се разраства с включването на УНСС, УАСГ, Русенският университет, Богословският факултет на СУ. Преди ден Съветът на ректорите на всички ВУЗ-ове в страната, а след това и Академичният съвет на Алма Матер се обявиха срещу окупацията, призовавайки студентите да намерят друга форма на протест. След неучебния понеделник, учебната дейност в СУ бе възстановена във вторник, но Ректоратът остана блокиран.

По-рано през деня окупация започна и в УНСС като студентите избраха за началото ѝ зала, в която се очакваше лекция на Румен Гечев, депутат от БСП и бивш министър от кабинета "Виденов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?