И това лято мръсните води на Созопол, Варна и Равда ще се изливат на плажа

Есента на 2012 г. е най-ранният срок, в който може да започне изграждането на съоръженията за дълбоководно заустване на отпадните води в Равда и Златни пясъци, а за Созопол дори не са определени срокове. Това става ясно от отговор на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод запитване на Mediapool. Това означава, че и тази година мръсните води на курортите ще се изливат в непосредствена близост до плажа.

Проблемът с липсата на подходящи пречиствателни станции е най-сериозен в трите комплекса, а частичното решение на проблема – дълбоководното заустване, предложен от МРРБ и екоминистерството, не може да намери приложение втора година. В случая със Созопол изграждането на инфраструктурата за довеждане на отпадните води навътре в морето може и да съвпадне с изграждането на нова пречиствателна станция – през 2014 г.

Сроковете за дълбоководното заустване в Равда, Златни пясъци и Созопол се променяха на няколко пъти през изминалата година. На 27 юни 2011 г. екоминистърът Нона Караджова, заяви, че трите курорта са най-критичните точки по Черноморието по отношение на отпадните води и “сезонът ще бъде спасен чрез дълбоководно заустване”.

Спасяването” се отложи за този летен сезон по думите на бившия регионален министър Росен Плевнелиев, а и на наследничката му Лиляна Павлова. “До края на май следващата година си поставяме за цел да изведем тръби дълбоководно, да ги заустим, така че да не се създава проблем с директно изливане на отпадни води по плажовете в тези три зони. Това ще струва 15-20 млн. лева. Втори етап е изграждането на пречиствателни станции. Самата пречиствателната станция трябва да изхвърля нейните отпадни води в тези тръби, които ще бъдат дълбоководно заустени. Така нито един лев няма да отиде на халос”, каза Плевнелиев в края на август 2011.

От справката на регионалното министерство обаче става ясно, че до момента са готови проектите за довеждащите тръби и помпите за мръсните води на Златни пясъци и Равда, но няма обявен конкурс за избор на изпълнител. В случая със Златни пясъци той ще стартира най-рано в края на този месец. Следва набиране на оферти, оценка и сключване на договор. Строителните дейности са планирани да приключат за 100 дни. Проектът е с индикативна стойност 9 348 800 лева, които се осигуряват от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към екоминистерството.

Дълбоководното заустване на отпадните води в Равда ще струва малко над 10 млн. лева. Търгът за изпълнител на инфраструктурата ще стартира най-рано в средата на май.

По време на силните зимни бури през февруари тази година вкопаните в плиткото тръби на канализацията в Равда се скъсаха и фекалиите се изливаха на плажа, за да стигнат до морето.

Най-сложна е ситуацията в Созопол, където цялата инфраструктура за отпадните води трябва да е съобразена с изграждането на изцяло нова пречиствателна станция. Проектът се бави заради спорове на общината и държавата колко са реално жителите и посетителите на курорта. Дълбоководното заустване и съоръженията без самата станция ще струват близо 30 млн. лева. Тръбите пък преминават през защитени Натура – зони и е необходимо допълнително съгласуване. От регионалното министерство уточняват, че не могат да укажат никакви срокове за изпълнението на този проект.

По последни данни от община Созопол пречиствателната станция в града ще струва 70 млн. лв. и ще е за 70 000 жители.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?