И този ВСС влезе във война със Софийския градски съд

Съдебните кадровици се скриха от редовите магистрати

И този ВСС влезе във война със Софийския градски съд

Половината от съдиите от Софийския градски съд (СГС) влязоха в директен конфликт с Висшия съдебен съвет (ВСС), обявявайки избора на съдия Алексей Трифонов за техен шеф за "немотивиран и непрозрачен". Позицията бе подкрепена от 61 от общо 125 съдии в градския съд.

Преди седмица Съдийската колегия на ВСС избра съдия Алексей Трифонов за председател на СГС с 9 гласа "за" срещу 4 гласа за неговия конкурент Евгени Георгиев. Така ВСС игнорира подкрепата на редовите съдии за съдия Георгиев, без да даде убедителни аргументи защо прави това.

Изгубилият вота магистрат атакува процедурата пред Върховния административен съд, а ВСС не посмя да защити решението си пред редовите съдии.

В понеделник деветимата кадровици, подкрепили Алексей Трифонов, излязоха с позиция, че ВСС не е длъжен "просто да ратифицира становището" на съдиите от един съд. Кадровиците допълват, че изборът на председател е плод на "цялостна преценка на качествата на кандидатите". Наличието на подобна преценка остана тайна за зрителите на избора на председател на Софийския градски съд преди седмица.

Никой от подкрепилите съдия Алексей Трифонов не успя да формулира убедителни аргументи. Емблематичен пример за това бе Вероника Имова (бивш върховен съдия, член на ВСС благодарение на ГЕРБ), която каза, че ще гласува за съдия Трифонов, защото обещал да е по-диалогичен с редовите съдии.

На този фон Евгени Георгиев вече бе говорил с повечето от своите колеги в съда за основните проблеми пред СГС. Концепцията му се базираше на включването на редовите магистрати в управлението. Затова Евгени Георгиев бе и критикуван от мнозинството във ВСС, че смята да избяга от отговорност, делегирайки отговорността на други хора. Така той хем се оказа недостатъчно диалогичен, хем страхлив, защото е твърде диалогичен.

Театралните аргументи на Съдийската колегия от ВСС по отношение на вота за шеф на Софийския градски съд проличаха най-вече от действията на кадровиците в понеделник.

Докато обещанията за "диалогичност" на Алексей Трифонов бяха възвеличавани от ВСС преди седмица, сега самите кадровици показаха, че нямат намерение да влизат в диалог с редовите съдии. Членовете на ВСС бяха поканени от съдиите от СГС да обяснят своя вот за съдия Трифонов. Нито един от кадровиците не се появи, за да говори с колегите си. Като причина бе изтъкната ... "липсата на процедура" за подобна среща.

"Липсва процедура, която да регламентира участието на членовете на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет в този форум на съдийското самоуправление", се казва в позиция на деветимата членове на ВСС, гласували за Алексей Трифонов. Така този ВСС напълно заприлича на стария съдебен съвет, който бе в постоянна война със съдиите, позволяващи си да имат независимо мнение.

Най-голямият проблем за мнозинството в стария ВСС отново бе Софийския градски съд по ръководството на съдия Калоян Топалов, който реши да напусне системата през септември миналата година. Старият ВСС, за разлика от новия, поне не се криеше зад въображаеми формалности и не се притесняваше да изрази открито своята неприязън.

Градският съд е прецедент

В понеделник съдия Евгени Георгиев внесе жалба срещу избора на ВСС във Върховния административен съд. Пред съда Георгиев казва, че изборът на Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд не съответства на целите на закона и е непоследователен и немотивиран.

Евгени Георгиев напомня, че досега в този си състав ВСС винаги е уважавал съдийското самоуправление и е подкрепял кандидата на редовите съдии. Сега обаче ВСС е игнорирал решението на съдиите от Софийския градския съд без да даде разумно обяснение.

Съдия Георгиев посочва, че за двама от гласуващите кадровици е било ясно, че са предубедени. Той поиска отвод на Боян Новански преди гласуването, но Новански отказа. По време на дебатите пък се разбра, че най-вероятно Даниела Марчева е предложила на Алексей Трифонов да се кандидатира за шеф на градския съд още преди самата процедура.

Тези два гласа осигуриха нужното мнозинство в Съдийската колегия на ВСС за избора на Алексей Трифонов. Съдия Евгени Георгиев допълва в жалбата си, че предубедените кадровици са имали възможност да повлияят на гласуването на своите колеги.

Евгени Георгиев казва, че членовете на ВСС, застанали зад съдия Трифонов, не са казали с какво техният човек превъзхожда конкурента си.

"Те (членовете на ВСС) не изложиха и мотиви защо не гласуват за мен и с какво моята кандидатура е по-слаба. Те не отграничиха ясно с какво управленската компетентност на съдия Трифонов е по-голяма от моята след като от девет години той не работи в Софийския градски съд. Те не направиха това и по отношение на останалите два критерия – професионална компетентност и нравствени качества", пише съдия Георгиев.

Споделяне

Още от България