И Тръмп обяви война на "китайския вирус“, американците ще се тестват безплатно

Очаква се болничната система да срещне сериозни затруднения, стотици милиарди се наливат за ограничаване на щетите

И Тръмп обяви война на "китайския вирус“, американците ще се тестват безплатно

Епидемията от коронавирус в САЩ добива все по-мащабни измерения. Вече над 10 хиляди са заразени, а жертвите са 154.

Президентът Доналд Тръмп, който първоначално определи епидемията като фалшива новина, сега обяви война на "китайския вирус“ и предприе крути мерки в опит да намали отрицателните последствия за кандидат президентската си кампания.

Въпреки тях се очаква американската здравна система да има сериозни проблеми.

В някои щати са затворени училища, ресторанти и други обекти, в които се събират хора.

Сан Франциско е под блокада, а подобни мерки се очакват и в Ню Йорк.

Коронавирусът засегна всички американски щати и хората не излизат от домовете си, за да се предпазват. Част от тях посрещнаха мерките с хумор и извадиха коледната украса, за да стане атмосферата по-ведра.

100 млрд. за минимализиране на щетите за работещите

Американският президент Доналд Тръмп подписа приетия от двете камари на Конгреса законопроект с програма за облекчаване на негативните последици от разпространението на Ковид-19 за американските граждани, предадоха агенциите, като се позоваха на Белия дом.

Законопроектът има за цел да облекчи положението на работещите, засегнати от епидемията от коронавируса, и се оценява на 100 милиарда долара.

Законопроектът, който бе приет от Камарата на представителите и Сената, предвижда също възможност за безплатно тестване за коронавирус, увеличаване на платения отпуск по болест и подобряване на част обезщетенията за безработица.

Заложена е и допълнителна помощ за програми за прехрана.

В Сената в момента вървят преговори за изготвянето на пакет със стимули на стойност 1 трилион долара. 

Инвеститорът милиардер Рей Далио изчисли в четвъртък, че корпоративните загуби в САЩ от пандемията от коронавирус могат да надминат 4 трилиона долара, а в световен мащаб - 12 трлн. долара.

"Това, което се случва, не се е случвало преди в нашия живот. Това, което имаме, е криза. Ще има и хора, които ще понесат много големи загуби. Необходимо е правителството да харчи повече пари, много повече пари", каза той. 

САЩ ще имат проблеми с болничната система

В Ню Йорк случаите на зараза за един ден са скочили двойно до 1871. Властите разработват план да настанят пациенти в хотели, в които няма клиенти.

Анализ на екип учени от Харвардския институт за глобално здравеопазванепоказва, че вероятно американските болници ще имат много трудности, за да се справят с прилива на болни, заразени от новия коронавирус.

Учените са разработили девет различни хипотези, като са се базирали на скоростта на предаване на заразата и на броя на случаите. При почти всички хипотетични сценарии с изключение на два, голяма част от интензивните отделения на страната ще бъдат претъпкани и претоварени с работа.

В най-добрия от случаите 20 процента от възрастното население на страната ще бъде заразено, което означава около 50 милиона души за период от 18 месеца.

При този хипотетичен сценарий повечето болници в САЩ ще имат достатъчно интензивни отделения, за да се справят с епидемията, ако в тях бъдат освободени 50 процента от заетите легла от пациенти с други заболявания.

Най-лошият сценарий

Най-лошият хипотетичен сценарий предвижда заразяване на 60 процента от възрастното население или 150 милиона души само за 6 месеца. В този случай дори и всички болнични легла да са освободени, повечето от болниците ще имат пет пъти по-малко от необходимия брой леглова база.

Дори при изграждането на военни болници, недостигът на легла ще бъде труден за преодоляване.

Все повече колежи в САЩ се подготвят пък да превърнат опразнените си спални помещения във временни центрове за настаняване на пациенти с коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Двама членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ са също заразени с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Това са Марио Диас-Баларт от Флорида и Бен Макадамс от Юта. Това са и първите членове на Конгреса, за които е известно, че са заразени с коронавируса.

Губернаторът на щата Калифорния - Гавин Нюсъм, пък предупреди, че експертни модели показват, че около 60 000 бездомници в щата могат да се заразят с коронавируса в идните осем седмици,

САЩ и Канада затварят границата си, Тръмп обяви война на "китайския вирус“

Доналд Тръмп обяви в сряда временно затваряне на границата на САЩ с Канада за всички "несъществени" пътувания, предаде Франс прес.

"Въз основа на двустранно споразумение временно затваряме северната си граница с Канада за всички несъществени пътувания", заяви Тръмп.

"Търговският обмен няма да бъде засегнат", добави той и изрази надежда границата да бъде отворена след 30 дни.

Тръмп каза, че САЩ водят "война срещу китайския вирус" и се сравни с военновременен президент. "Смятам се, в известен смисъл, за военновременен президент. Ние водим война, това е много трудна ситуация", каза той.

От своя страна канадското правителство се присъединява към решението за затваряне на границата със САЩ, каза канадският премиер Джъстин Трюдо в специално телевизионно обръщение към нацията.

"Разговарях с американския президент Доналд Тръмп и се споразумяхме за това, че границата между САЩ и Канада трябва временно да бъде затворена за несъществени пътувания", заяви премиерът, като уточни, че в частност става въпрос за туристически пътувания.

Тръмп също така е наредил замразяване на принудителното отнемане на ипотекирана собственост.

Американският президент заяви, че ще прибегне до Закона за отбранителната продукция за борба с епидемията на коронавируса, като задейства закон, позволяващ на правителството да ускори производството на необходимо оборудване, предаде Ройтерс.

Той каза също, че кораб-болница ще отплава за силно засегнатия Ню Йорк в помощ на заразените, и че втори такъв кораб ще бъде разположен на Западното крайбрежие.

Щатът Ню Йорк е един от най-силно засегнатите от епидемията, като в сряда там вече имаше 2300 потвърдени случая на коронавирус при 20 милиона население.

Броят на американски военнослужещи с положителни тестове за коронавирус нарасна до 49, в сравнение с 36 души вчера, съобщи Пентагонът. В изявление американското министерство на отбраната посочи, че освен тях 14 негови цивилни служители, 19 свързани лица и 7 доставчици са били диагностицирани с Ковид-19.

САЩ спират издаване на визи за граждани на повечето страни

САЩ прекратяват издаването на всякакви имигрантски и не-имигрантски визи на редовна основа за повечето страни в света заради коронавируса, съобщи говорителка на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс.

Тя не посочи за колко и кои страни се прекратяват визовите услуги, но добави, че американските мисии по света ще продължат да предоставят спешни визови услуги "според наличните ресурси". Ще продължат да се оказват такива услуги и на граждани на САЩ.

Издаването на визите ще бъде подновено "възможно най-скоро", каза говорителката, без да посочи конкретна дата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?