И Цацаров разбрал от медиите, че "Юлен" е на Жирардели

Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е разбрал от телевизиите, че петкратният носител на световната купа по ски Марк Жирардели е мажоритарен собственик на "Юлен" - фирмата концесионер на ски зоната над Банско. Това заявил той пред "Дневник".

Освен това Цацаров нямал Жирардели предвид, когато преди около месец в "Шоуто на Слави", обяви, че прокуратурата знае кой притежава компанията, чиито мажоритарен собственик е офшорна компания. Не става ясно кой собственик е имал предвид Цацаров, когато напомни на правителството, че трябва да реши проблема с концесионния договор с "Юлен", тъй като проверката на държавното обвинение показа, че частната компания ползва две трети по-голяма площ от определената по договор. В последствие екоминистърът Нено Димов започна преговори с концесионера, а няколко дни след началото им Марк Жирардели обяви, че всъщност той е собственик на "Юлен от 2016 г.

Жирардели обясни, е не се бил афиширал до момента, защото никой не го бил питал. Българските власти обаче явно не са имали представа, че държавната собственост в Пирин реално се управлява от компания, контролирана от ски легендата.

В началото на тази година премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът с думите: "Всички знаят, нищо, че го крият - за Цеко Минев става въпрос." Екоминистърът Нено Димов също потвърди, че държавата знае кой е собственик, но отказа да го назове с аргумента, че работата на ведомството му е само да контролира изпълнението на концесионния договор.

Адвокатът на "Юлен" Петър Петров заяви преди около година в телевизионно интервю, че всички компетентни български институции знаят кой е реалният собственик на компанията и че номиналният собственик - кипърският безработен гражданин Георгиус Георгиу, държи правата върху нея от името на трето лице. Сега той каза, че било "проява на ниска култура да парадираш със собственост" и така обясни защо никой не е знаел, че Жирардели притежава "Юлен" в последните две години.

Проверка в Търговския регистър показва, че към края на 2017 г. най-голям акционер в "Юлен" АД продължава да бъде офшорката от Британските Вирджински острови "Т.А.К сървисис лимитед". Последната информация е, че тя се притежава от кипърската DUC Noninees, която се управлява от кипъреца Георгиус Георгиу.

Позовавайки се на документи от кипърския търговски регистър, "Биволъ" твърди, че има промяна в собствеността на кипърското дружество, но тя е нанесена през 2017 г. Тогава Георгиу е продал 999 дяла на друга кипърска компания - CYF Services Ltd, чийто собственик от 2015 г. досега е Августа Пападополу.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?