И Центърът за градска мобилност ще налага глоби за кола на тротоара

И Центърът за градска мобилност ще налага глоби за кола на тротоара

И Центърът за градска мобилност ще налага от 1 ноември глоби за незаконно паркирани коли на тротоара или зелени площи. Служителите на предприятието ще помагат в тази дейност общинска полиция, като санкциите ще са по Закона за движение по пътища и ще варират от 20 до 200 лева в зависимост от нарушението.

Служителите на ЦГМ ще ходят с таблет и принтер и на място ще отпечатват глобата, която ще бъде залепяна за предното стъклото на автомобила, паркиран в нарушение.

От Центъра за градска мобилност уточниха пред Mediapool, че на акта ще бъде изписана банкова сметка на Столична община, по която да се плати за нарушението. Плащането дори ще е възможно и през epay, чийто каси има в големите супермаркети и е налично онлайн.

Контролиращите ще правят и снимков материал, който ще доказва извършеното нарушение.

Залепеният стикер ще е доказателство, че водачът вече има глоба и следва да я заплати в указания срок. За да няма оправдания, че стикерът е скъсан или не е видян, нарушителят ще получи фиша си и по пощата.

Глобите няма да се обжалват, а също така нямат и давност.

В подкрепа на битката с нарушителите се включват и над 200 допълнителни камери. "Става въпрос за уредите, които в момента са монтирани на светофарите, за да следят трафика. Скоро се очаква системата на Центъра за управление на трафика да бъде свързана с тази на "Пътна полиция". Така в реално време от центъра ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение – минаване на червено, говорене по телефон без хендсфри или неправилни маневри. Санкционирането ще става чрез фиш", уточнява БГНЕС.

Системата на центъра за управление на трафика вече засича каране в бус лента. Чрез камерите по светофарите ще се следи и за неправилно паркиране.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?