И ЦИК призна, че изселниците ще гласуват както досега

И ЦИК призна, че изселниците ще гласуват както досега

И от Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) признаха, че т.нар. уседналост няма как да се докаже и няма да има никакви пречки пред изселниците в Турция да гласуват, както бе и досега.

С промените в закона за местните избори, приети с огромен скандал в парламента, бе записано, че във вота могат да участват български граждани, които са “живели 10 месеца в съответната община или населено място”. Т.нар. принцип на уседналост трябваше да ограничи “изборния туризъм” и да не позволи на хора, които не живеят трайно в дадено населено място, да гласуват за местната власт. Управляващото мнозинство обаче не допусна в преходните и заключителни разпоредби на закона да се запише какво означава 10-месечна уседналост и така, според депутати, текстът остана “лишен от всякакъв смисъл”.

В закона не е предвидено да се доказва условието, че си живял 10 месеца на даденото място, вероятно това ще става по адресна регистрация, обясни на въпрос на Mediapool говорителят на ЦИКМИ Бисер Троянов. Той допълни, че не е в правомощията на комисията да тълкува уседналостта, а може само да излиза с решения как и кой може да пуска бюлетина. Това вероятно щяло да стане до края на седмицата.

Членове на комисията обясниха още, че избирателните списъци ще бъдат съставени по постоянен адрес и така ще се “даде зелена светлина” на изселниците от Турция да участват в изборите, тъй като в българските си лични карти те имат такъв адрес.

Троянов обясни, че ако гражданите искат да гласуват по настоящ адрес, ще трябва да подадат заявление пред кмета на съответната общината до 13 октомври.

Тълкувателно решение за уседналостта вероятно ще даде Конституционният къс (КС), който бе сезиран от парламентарната опозиция заради гафове при приемането на спорните текстове в закона.

В понеделник Бисер Троянов съобщи, че до 12 септември партиите и коалициите, които ще участват в изборите за местна власт, трябва да се регистрират в ЦИКМИ, а до 17-ти септември те трябва да се регистрират в общинските секции.

Решенията на комисията ще бъдат вземани с мнозинство от 2/3 от присъстващите, а всички решения ще се подписват от трима души – председателя, първия зам.-председател и секретаря.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?