И Цветанов се обяви за "мишена" на план за убийство

"Политически трябва да бъда омаскарен и премахнат физически от организираната престъпност"

Цветан Цветанов. Сн: БГНЕС

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи във вторник, че имало план на организираната престъпност той да бъде "премахнат физически". Преди дни лидерът на партията Бойко Борисов съобщи, че бил мишена на заговор на БСП и ДПС да бъде вкаран в ареста и убит чрез назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, но главният прокурор отхвърли тези приказки като нелепости.

Цветанов разкри, че има сходен план и за него, по време на обиколката си из страната, целяща да укрепи структурите на ГЕРБ, които започнаха да се пропукват и разпадат след като ГЕРБ остана извън властта. Бивши депутати и местни активисти пишат отчаяни писма до Бойко Борисов да спаси партията от Цветанов и Искра Фидосова. В същото време бившият вътрешен министър и дясна ръка на Борисов е притиснат от няколко прокурорски разследвания, срещу него има едно повдигнато обвинение и се задава второ.

"Ако в момента основният проблем в държавата е Цветанов, нека да се занимава цялата държава. Но аз смятам, че основният проблем са тези, които действително раздразниха и съсипаха държавата през последните 23 години и създадоха статукво, което да подкрепя организираната престъпност, както и политическите партии, които се възползваха от това статукво. Горд съм от професионализма на служителите, с които работих, и съжалявам, че в момента им се струпаха толкова неприятности само заради персоналните атаки към мен", заяви Цветанов във вторник.

"Политически трябва да бъда омаскарен и премахнат физически от организираната престъпност", съобщи той.

Цветанов се оплака от назначената му от прокуратурата пълна данъчна проверка, обхващаща период от 10 години назад. "Удивен съм от това, което наблюдавам по данъчната проверка", възмути се той, след което за пореден път подробно обясни как се е сдобил с шестте си апартамента, добили особена известност още в началото на мандата на ГЕРБ преди 4 години.

"Случващото се е персонална атака към мен, а не към ПП ГЕРБ", допълни още Цветанов, уточнявайки, че според него има дублиране на цели на организираната престъпност и на политическата класа.

В Шумен Цветанов обяви, че не вижда основания да му се иска оставката като зам.-председател на ГЕРБ.

"Има членове на партията, които имат различно мнение, но не съм чул нито областна, нито общинска структура да има нещо против мен", коментира той, "забравяйки", че бившите партийни функционери на ГЕРБ в Хасково и Варна Иван Петров и Павел Димитров публично поискаха от Борисов да се освободи от него, депутата Искра Фидосова и партийния ковчежник Цветомир Паунов.

В понеделник Бойко Борисов привика разбунтували се членове на партията от четири областни структури в централата в София, където се провел "напрегнат, остър и много откровен разговор", по думите на Иван Петров.

Във Варна Цветанов все пак си спомни, че му е искана оставката и коментира, че "под някаква форма бившият областен координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров се е почувствал засегнат от това, че е бил сменен като областен ръководител на ГЕРБ във Варна, но всичко, което се е случвало в партията, е със санкцията на лидера".

Той допълни, че не обръща сериозно внимание на "това, което се прави като публично изказване" от негови колеги. "Смятам, че предприехме един много мъдър ход и това, което даде като тон нашият лидер, да направим срещи в централата през вчерашния ден (понеделник - бел. ред.) - имахме срещи с четири областни структури, с тези колеги, които се почувстваха засегнати", каза Цветанов.

Допълни, че не е оказвал натиск над Димитров, не е имал среща с него във връзка с искането за оставка на него, Фидосова и Паунов.

Освен към сплотяване на ГЕРБ в подготовка на предсрочни избори и връщане на власт, Цветанов се е заел и с обединение на партиите център-дясно, "независимо от противоречията, които сме имали през годините с ДСБ".

Независимо, че новият председател на ДСБ Радан Кънев изрично изключи разговори с ГЕРБ за създаването на нов реформаторски блок, каквато е целта на ДСБ, Цветанов заяви в Шумен и Разград, че "трябва всички дясно-центристки партии да си направят изводи от това, което се е случило след изборите за 42-то НС и да създадат добра среда и възможност за единна платформа за едно бъдещо управление".

"Въпреки противоречията, които сме имали през годините с ДСБ, сме готови за разговор. Ние не искаме да се месим в тяхната кадрова политика, но все пак трябва да оставим възможността да си говорим и когато има условия за едно бъдещо управление, да създадем едно силно дясноцентристко управление, което да бъде печелившо", каза той

Споделяне

Още по темата

Още от България