И у нас започна разваляне на договори за "Южен поток"

Управата на дружеството у нас намали заплатите си на 500 евро, назначен е нов шеф от наша страна

И у нас започна разваляне на договори за "Южен поток"

Предприети са действия по разтрогването на сключени с три компании договори по реализацията на газопровода "Южен поток" на българска територия, става ясно от взети решения на извънредно заседание на акционерите в дружеството "Южен поток България", състояло се на 21 януари и на 28 януари, когато бе вторият ден от заседанието на междуправителствената българо-руска икономическа комисия. Одобрено е също така намаляването на заплатите на управата на смесената проектна компания до 500 евро и смяна на досегашния български шеф Димитър Гогов.

Акционерите "Газпром" и "Българският енергиен холдинг", които държат по 50%, са се разбрали да съгласуват условията за спиране на три от договорите по проекта и изплащането на фактически изпълнените от контрагентите дейности. Става въпрос за контракти с ДЗЗД "Газтек", "Маркет Сървис" ООД и "Дикрил консулт" ЕООД.

С "Газтек" договорът е за извършване на прединвестиционно проучване за техническата, правната, екологичната, финансовата и икономическата осъществимост на българския участък от газопровода.

"Дикрил консулт" бе наета за изготвянето на методиката за оценка на обезщетението по учредяването на сервитутните зони по трасето на тръбата. Строителната "Маркет Сървис" също се е занимавала със сервитутите.

Това обаче са дребните договори на "Южен поток България". Остават неясни действията спрямо подписания в началото на 2014 г. договор за самото изграждане на българския участък за 3.78 млрд. евро, който бе подписан с консорциум, с който участват дъщерната на "Газпром" компания "Центъргаз" и българските "Газпроект Юг", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "ПСТ Холдинг"

На срещата на акционерите е решено също така да бъде освободен българският директор на "Южен поток България" Димитър Гогов, чийто пост ще бъде зает от досегашния член на управата на компанията Борис Тодоров. В състава на ръководството влиза като нов член Георги Добрев.

Вече шефовете в дружеството ще вземат заплати само от 500 евро което е близо осем пъти по-малко от досегашната средна заплата в компанията от 7700 лв.

Междувременно в интервю за вестник "Труд" министърът на енергетиката Теменужка Петкова казва, че "Газпром" все още не е изпратил писмо, с което да уведоми официално България за прекратяването на проекта "Южен поток". Решението за ликвидацията на проектната компания обаче е на акционерите в нея, посочва тя.

По думите ѝ продължават да се издават разрешителни и за морската част на проекта, в която българското дружество не е инвеститор.  За подводната част обаче също се развалят договори от страна на основния инвеститор "Газпром". Миналата седмица стана ясно, че руската компания е прекратила контракта за пренос на газ в участъка през Черно море, а преди това бе спрян и договорът с италианската "Сайпем" за полагането на тръбите по морския маршрут. Италианците дори съдят руснаците за близо 760 млн. евро щети от спряната работа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес