И учителските заплати може да бъдат вдигнати от 2013 година

Игнатов: Заради кризата има повишен интерес към учителската професия

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви в понеделник, че е възможно увеличение на учителските заплати от следващата година. За повишение на доходите на учителите от няколко седмици настояват синдикатите в образованието, които освен това искат и повишение на издръжката на един ученик, която сега варира между 1100 и 1400 лева в различните училища.

“Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", заяви Игнатов по време на посещението си във Варна.

Това е поредната заявка за повишение на заплати в бюджетната сфера, която членове на кабинета правят за изборната 2013-та година. Военни и полицаи също поискаха вдигане на възнагражденията и получиха подкрепата на ресорните си министри.

Игнатов заяви, че сега средната учителска заплата е около 730 лева, но има и училища, където тя е  над 1 000 лева. “Доста остаряло е да се мисли, че има централна заплата, определена от министерството или от правителството, за учителските заплати. Ние имаме система на делегирани бюджети и затова във всяко училище в зависимост от броя на учениците и управлението на училището те получават различно", коментира той.

Игнатов заяви, че сега в системата се връщат учители, които преди няколко години са загубили работата си заради закриването на училища. Това ставало благодарение на целодневната форма на обучение за първокласниците и второкласниците, която от новата учебна година ще обхване и децата в трети клас.

Той коментира още, че заради кризата има повишен интерес към учителската професия. “В много селища това е единствената работа, подкрепена от държавата, независимо че училището е общинско. Имаме оплаквания от млади учители за това, че в някои градове не ги приемат на работа. Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители", коментира Игнатов.

Игнатов препоръча на учителите да бъдат по-активни, тъй като има и странични възможности за повишение на доходите им и една от тях е програмата за извънкласни дейности  "Успех", по която учителят получават по 12 лева за час.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?