И Унгария обяви инвестиционното си решение за "Южен поток"

И Унгария обяви инвестиционното си решение за "Южен поток"

Русия и Унгария приеха окончателното инвестиционно решение за строежа на трасето от газопровода "Южен поток" през унгарска територия, съобщиха от "Газпром" в сряда. Дължината на участъка е 229 км.

Будапеща също така обяви, че газопроводът ще е обект от национално значение. Колко ще струва изграждането на участъка обаче не се съобщава.

 

Това е второто обявено инвестиционно решение за участък от "Южен поток", след като преди два дни такова обяви Сърбия, а България се очаква да каже своето "да" на руския газопровод" на 9 ноември в комбинация с подписването на новия договор за доставки на природен газ за страната от 1 януари 2013 г.

 

Унгария се присъедини към "Южен поток" през февруари 2008 г., а през 2011 г. бе сменен партньора на "Газпром" в местното дружество, което ще изгради и експлоатира този участък на газопровода по подобие на останалите споразумения с компании от другите държави през които ще минава тръбата. Тя ще доставя руски природен газ по дъното на Черно море до българския бряг край Провадия и след това ще се отправя приз Сърбия и Унгария до Австрия. Вторият лъч, който трябва да пресича Гърция и по дъното на Адриатическо море да стига в Италия засега е оставен на заден план.

 

Очакванията са строежът на подводния участък на "Южен поток" да започне през декември, а първият газ да тръгне по тръбата три години по-късно.

 

Ориентировъчната цена на проекта с капацитет от 63 млрд. куб. м годишно се оценява на 15 млрд. евро, от които 10 млрд. евро са за морския участък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес