И университети излизат в грипна ваканция

И университети излизат в грипна ваканция

Част от университетите в страната спряха занятията заради обявената грипна ваканция в цялата страната. Спирането на лекциите и упражненията във висшите училища беше препоръчано от здравното министерство заради втората вълна от заболели от сезонен грип. Решението дали тя да се спази се взима от всеки университет.

От петък във ваканция са всички училища в страната, спрени са плановите операции, детските и женските консултации, имунизациите. Мерките са в сила до 11 март, включително.

Повечето университети, които са обявили извънредна ваканция, също спират занятията за срока на националната грипна епидемия. Такъв е случаят с Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Нов български университет, Великотърновския университет, Икономическия университет във Варна, Медицинския университет във Варна, Медицинския университет в Плевен.

В УНСС са отменени лекциите и упражненията, но не и изпитите.

В Медицинския университет в София занятия няма да има от 7 до 15 март.

В Техническия университет във Варна неучебни са 9, 10 и 11 март. Същият е срокът на ваканцията и в Аграрния университет в Плевен. Тя обаче важи само за студентите, но не и за преподавателите и администрацията, за които дните са работни.

Студентите от Университета по хранителни технологии в Пловдив няма да учат една седмица от 9 март. Лекции там ще има отново на 16 март.

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив няма да се учи от 7 до 11 март, но администрацията и преподавателите ще работят.

Заради грипната епидемия Русенският университет пък ограничава мероприятията, които не са свързани с учебния процес, но не спира занятията.

Разпространението на новия коронавирус пък е накарало ръководството на Пловдивския университет да спре пътуванията на преподаватели и студенти, включително по програми за мобилност.

Споделяне

Още по темата

Още от България