И в Брюксел променят системата за платено паркиране

Властите в Брюксел въвеждат нова система за паркиране в града, която влиза в сила от този месец, съобщава БТА в петък.

Белгийската столица е разделена на три сектора за платено паркиране - син, зелен и червен, които могат да бъдат използвани, съобразно местоживеенето на притежателите на моторни превозни средства. Според въведените промени сините и зелените зони ще работят от понеделник до събота, от 9.00 ч. до 18.00 ч. и в тях хората от съответните квартали ще могат да паркират за неопределено време, ако разполагат със съответната карта на местен жител, издадена от общината срещу заплащане.

В сините зони притежателите на карти за паркиране по местоживеене и инвалидите ще паркират неограничено, а онези, които имат постоянен адрес в Брюксел, но в друга зона, ще имат право на безплатно паркиране за първите два часа престой.

В зелените зони паркирането за притежателите на карти за този сектор и инвалидите е безплатно, а останалите ще плащат по 1,5 евро за час, по 4 евро за 2 часа и по 7 евро за 3 часа.

В червените зони никой, освен инвалидите, няма да има право на безплатно паркиране. Ще бъде разрешено паркирането до 2 часа, като за един час цената е 2 евро, а за два часа - 5 евро.

Цените на картите за паркиране по местоживеене са 10 евро за първи автомобил и 100 евро за втори, като се въвежда временна 6-месечна карта за притежателите на автомобили с чуждестранна регистрация на цена от 10 евро. Въвежда се абонаментна карта за сектор по избор, без оглед на регистрацията по местоживеене, с цена от 750 евро за жител на друг град, или 500 евро, ако се издава на жител на Брюксел.

Ще бъдат издавани карти за гости на брюкселски жител, които ще струват 10 евро и ще важат за 5 дни в сектора на домакина. Един жител на Брюксел може да получи до две такива карти годишно. Ако домакинът е над 65-годишен или инвалид, ще бъде издавана карта с валидност една година, която ще има същата цена и ще позволява по едно посещение седмично в един предварително определен ден.

Средната цена за ползването на платен паркинг в центъра на Брюксел е 3,50 евро на час.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?