И в Дания и Словакия са открити заразени с фипронил яйца

И в Дания и Словакия са открити заразени с фипронил яйца

Двадесет тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания, обяви националната служба за безопасност на храните, цитирана от Франс прес.

"Датската фирма Данаег продъктс е получила общо 20 тона яйца от белгийски доставчик. Яйцата са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми и по всяка вероятност не са били продавани в големи количества на търговци на дребно", уточни службата, като увери, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация.

"Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища. Тъй като тези продукти са незаконни за продажба в ЕС, Данаег продъктс се свързва с клиентите си за връщане на яйцата", обясни датската служба.

Властите на Словакия съобщиха, че в страната са открити заразени с фипронил яйца, внесени от Холандия и транзитирали през Германия, предаде Франс прес.

Санитарните инспектори са открили 21 пратки заразени с фипронил яйца в склад в село Върбове, Западна Словакия, съобщи говорителка на земеделското министерство.

Инсектицидът фипронил е забранен за ползване при животни, предназначени за хранителната верига в ЕС, но редовно се ползва срещу бълхи, въшки и кърлежи у домашните животни.

Според Световната здравна организация фипронилът в големи количества е смятан за "умерено токсичен" за хората, като представлява опасност по-специално за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа