И в държавното ГУСВ протести заради неизплатени заплати

Работниците в Държавното дружество "Строителство и възстановяване" Стара Загора протестираха за кратко в понеделник заради неизплатени заплати за последната половин година. Те настояват Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на предприятието, да се намеси в решаването на проблема. Предприятието е в процес на преобразувано в акционерно дружество с наименование "Главно управление Строителство и възстановяване" (ГУСВ).

Работниците не са получавали заплати от месец юни миналата година. От началото на тази взели едва по 300 лева аванс.

Изпълнителният директор на ГУСВ Парашкев Кръстев заяви пред БНР, че служителите в Стара Загора ще си получат парите до края на седмицата. Миналия месец е подписано споразумение за поетапно изплащане на дължимите към 400 хиляди лева, но се е получило закъснение, за което той помоли да бъде извинен.

ГУСВ дължи на всичките си служители в страната около 2 млн. лева, уточни той. В същото време предприятието има несъбрани задължения за 4 млн. лева. Водят се преговори с длъжниците, ако не се стигне до споразумение, ще се съдим, каза той.

От ръководството обясниха, че финансовото състояние на дружеството е много тежко, защото почти няма продажби на жилища, които те изграждат върху собствени терени. Липсата на поръчки и спада на цените допълнително влошават ситуацията.

Предприятието “Строителство и възстановяване” са преобразуваните Строителни войски. Принципал на дружеството е министърът на регионалното развитие и благоустройството. Основният предмет на дейност на фирмата е проектантска, строителна, ремонтна и предприемаческа дейност, както и производство и търговия със строителни материали, конструкции, изделия и съоръжения.

Това е едно от най-неефективно управляваните търговски дружества за последните 11 години. Дори и в най-големия строителен бум това предприятие успява да прави по 10 млн. лв. загуби на година.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?