И в Германия влиза закон за еднакво заплащане на мъже и жени

И в Германия влиза закон за еднакво заплащане на мъже и жени

Нов закон, който ще влезе в сила в Германия през уикенда, ще подкрепи исканията на жените за равноправно заплащане, съобщи германската министърка на семейството, възрастните хора, жените и младежта Катарина Барли, цитирана от ДПА в четвъртък.

От 1 януари 2018 г. за първи път подобен закон влезе в сила в Исландия, където вече е незаконно да се плащат различни възнаграждения на мъже и жени, заемащи една и съща позиция и вършещи една и съща работа. Според новите разпоредби, фирмите в страната с над 25 служители ще трябва да получат правителствен сертификат, с който да се доказва, че отговарят на изискването за равноправно заплащане между половете. Ако компаниите не могат да го докажат, са заплашени от сериозни глоби.

След дни и в Германия, ако една жена е сигурна, че ще получи по-ниско възнаграждение от мъж, тогава тя може да предяви претенции за равно заплащане при извършвана еднаква или еквивалентна работа, каза Катарина Барли.

От събота, когато влиза в сила законът, служителите ще имат възможност да разберат кои от колегите им печелят повече, посочи още тя.

Немският закон, чиято цел е да заличи разликата в заплащането между мъжете и жените при извършване на една и съща работа, се отнася за компании с над 200 служители.

Въпросът колко получават хората все още е табу, каза министърката, която е член на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Така повечето жени не знаят колко получават в сравнение с колегите си мъже, които вършат същата или еквивалентна работа, каза тя.

Ако жена получава по-малко от колегата си мъж, сега ще може да се обърне към представителите на вътрешния синдикат на компанията, допълни Барли.

Споделяне

Още от Свят