И в Германия влиза закон за еднакво заплащане на мъже и жени

И в Германия влиза закон за еднакво заплащане на мъже и жени

Нов закон, който ще влезе в сила в Германия през уикенда, ще подкрепи исканията на жените за равноправно заплащане, съобщи германската министърка на семейството, възрастните хора, жените и младежта Катарина Барли, цитирана от ДПА в четвъртък.

От 1 януари 2018 г. за първи път подобен закон влезе в сила в Исландия, където вече е незаконно да се плащат различни възнаграждения на мъже и жени, заемащи една и съща позиция и вършещи една и съща работа. Според новите разпоредби, фирмите в страната с над 25 служители ще трябва да получат правителствен сертификат, с който да се доказва, че отговарят на изискването за равноправно заплащане между половете. Ако компаниите не могат да го докажат, са заплашени от сериозни глоби.

След дни и в Германия, ако една жена е сигурна, че ще получи по-ниско възнаграждение от мъж, тогава тя може да предяви претенции за равно заплащане при извършвана еднаква или еквивалентна работа, каза Катарина Барли.

От събота, когато влиза в сила законът, служителите ще имат възможност да разберат кои от колегите им печелят повече, посочи още тя.

Немският закон, чиято цел е да заличи разликата в заплащането между мъжете и жените при извършване на една и съща работа, се отнася за компании с над 200 служители.

Въпросът колко получават хората все още е табу, каза министърката, която е член на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Така повечето жени не знаят колко получават в сравнение с колегите си мъже, които вършат същата или еквивалентна работа, каза тя.

Ако жена получава по-малко от колегата си мъж, сега ще може да се обърне към представителите на вътрешния синдикат на компанията, допълни Барли.

Споделяне

Още от Свят

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?