И в Ирландия яйцата поскъпват

Недостиг на яйца в цяла Европа заради новите еврорегулации

И в Ирландия яйцата поскъпват

Заради новите регулации на Европейския съюз за големината на клетките за отглеждане на кокошки се очаква цената на яйцата в Ирландия да се повиши с 30 процента до Великден (В Ирландия Великден тази година е на 8 април – бел. ред.), съобщава ирландското издание на "Индипендънт". В  резултат на това започват да поскъпват и други хранителни стоки.

От 1 януари 2012 г. всички птицеферми в ЕС трябва да отглеждат кокошките си при по-хуманни правила от досегашните. Съгласно директивата площта на т. нар. уголемени клетки трябва да е минимум 750 кв. см при минимално 550 кв. см досега. Освен това клетките трябва да са снабдени с гнезда за мътене, постели за кълване.

Забраната на изпълзване на тесни клетки за отглеждане на кокошки доведе до недостиг на яйца в цяла Европа, което тласна цените нагоре, съобщили от Ирландската асоциация на яйцата. Поскъпването вече е усетено в пекарския сектор и в кетъринга и скоро ще бъде забелязан в супермаркетите.

"Очакваме потребителите да видят между 20 на 30% по-високи цени до Великден", казва пред изданието Оуен Брукс, секретар на асоциацията, която представлява фирмите, опаковащи яйца.

Средната цена за яйце е била само 23 цента през 2011 г., така че дори след поскъпването яйцата ще останат евтин източник на протеини, добавя той.

Последните данни за инфлацията показват, че цената на яйцата в магазините за миналата година се е повишила с 5 на сто на фона на лекото поевтиняване на цените на храните като цяло. Кутия с шест големи яйца в Ирландия струва около 1.69 евро, а след повишението на цените вече ще струва около 2.19 евро.

Брукс предупреждава, че пекарите и други производители, които използват много яйца, се сблъскват с драстично по-голямо увеличение на цените, което понякога достига до 50-60%, а се очаква да стигне и до 100%, ако недостигът на яйца продължи.

Изданието пише, че и във Великобритания има проблем с недостига на яйца, производителите на успяват да отговорят на търсенето, което е довело до поскъпването и на яйцата, които не са пряко засегнати от новите европейски регулации.

Неотдавна Франс прес съобщи, че френските сладкари са поискали съдействие от правителството, след като няколко ферми са спрли продажбата на яйца, защото не са успели да изпълнят навреме изискванията за по-хуманно отглеждане на кокошките. Това е довело до огромен ръст в цените на яйцата.

В началото на март във Франция не достигаха 21 милиона яйца седмично или около 10% от общата продукция по официална информация на SNIPO – Националният съюз за яйчените производства и професионалисти, който включва и обединения в сладкарската и пекарната индустрия.

Между октомври миналата и февруари тази година цената на яйцата във Франция се повишиха със 75%. От съюза предупредиха, че това от своя страна ще повиши значително цените на пасти, сладкиши и други сладки тестени продукти.

Сладкарите призоваха за "спешни, изключителни и трайни мерки" от страна на френските власти, за да бъде увеличено производството на яйца.

В България властите се намесиха срещу поскъпването на яйцата, като предприеха поредната битка със "спекулантите". Тя продължи и във вторник, когато министърът на земеделието Мирослав Найденов направи проверка на цената на яйцата в единствения хранителен магазин в пострадалото от наводненията село Бисер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?