И в Мичиган ще може да се пуши законно марихуана за удоволствие

Различни референдуми се проведоха в САЩ заедно с междинните избори

И в Мичиган ще може да се пуши законно марихуана за удоволствие

Освен междинните избори в много американски щати имаше и референдуми по различни въпроси.

В щата Флорида гласоподавателите подкрепиха идеята за връщане на правото на гласуване на лица, които са били осъждани, съобщи ДПА. В подкрепа на мярката гласуваха 64 процента от избирателите.

За да бъде прокарана тя, бяха нужни 60 процента. Решението засяга 1.4 милиона осъждани в миналото лица, но изключва убийците и някои извършители на престъпления от сексуално естество.

В щата Мичиган бе одобрено предложение марихуаната да бъде използвана за развлекателни цели от хора над 21 години. Така щатът се присъединява към девет други американски щата и федералната столица Вашингтон, одобрили вече подобна мярка.

Съгласно предложението на хората над 21 години в Мичиган се разрешава да носят 70.8 грама марихуана. Те ще имат възможност и да отглеждат до 12 растения в домовете си за лична цел.

В щата Северна Дакота сходно предложение обаче бе отхвърлено от гласоподавателите.

В Охайо избирателите отхвърлиха още по-амбициозно предложение - за дефиниране на притежанието на наркотици като дребно престъпление. Целта беше да се намали броят на затворниците и парите, спестени от това, да бъдат предназначени за лечение на наркозависими, съобщи Асошиейтед прес.

В Масачузетс гласоподавателите подкрепиха закон от 2016 г., разширяващ обхвата на "недискриминационната защита" на транссексуалните, допълва Асошиейтед прес.

В два американски щата бе одобрено предложение за увеличаване на минималната заплата. В Арканзас тя ще нарасне от 8,50 долара на 11 долара на час до 2021 г., а в Мисури ще се увеличи поетапно от 7.85 долара до 12 долара на час.

В Аризона гласоподавателите отхвърлиха мярка, изискваща до 2030 г. 50 процента от електричеството в щата да идва от възобновяеми енергийни източници.

В щата Колорадо гласоподавателите отхвърлиха предложение за намаляване на сондажите за петрол и газ, в това число и метода фракинг.

В Орегон гласоподавателите подкрепиха закон, позволяващ използването на щатски пари за заплащане на аборти на жени с ниски доходи.

Гласувания имаше вчера по общо 155 инициативи в цялата страна, 64 от тях граждански.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят