И в НДСВ се разминаха по темата за архива на ДС

И в НДСВ се разминаха по темата за архива на ДС

Висши представители на НДСВ влязоха в задочен спор по темата за подхода на  вътрешния министър Румен Петков (БСП) за оповестяване на информация за принадлежнист към бившите тайни служби.

През последните седмици висшите представители на БСП, в това число премиерът и президентът също се разминаха в позициите си по темата.

Към момента все още няма официално заявена позиция от третия коалиционен партньор – ДПС, в чиято парламентарна група винаги са били обявявани най-много членове, принадлежали към бившите служби. По време на комисията “Андреев” информация за принадлежност към бившето Първо главно управление на ДС бе оповестена и за лидера на партията Ахмед Доган.

Очаква се трите партии в управляващата коалиция да излязат с обща позиция след заседанието на Политическия съвет на коалицията в понеделник.

Председателят на ПГ Анелия Мингова заяви в четвъртък пред БТА, че НДСВ е против този подход на подаване в публичното пространство на декласифицирана информация.

Сятам, че Румен Петков прочете закона и го изпълни, заяви пред бТВ зам.-председателят на партията Николай Свинаров. Смятам, че това действие, което предприе министърът на вътрешните работи, не само, че беше законосъобразно и правилно, но то дава възможност за приключване на схемата, допълни Свинаров.

"Документите трябва да бъдат обработени по законовия ред и да бъдат предадени в Държавния архив. Всички институции, които разполагат с такава декласифицирана информация, трябва да положат съответните усилия и да я предадат в архива", посочи Анелия Мингова.

По думите ѝ начинът на огласяването на досиетата трябва да бъде еднакъв за всички, а не чрез отделни запитвания да се дава информация чрез медиите за отделни лица.    

В Държавния архив всеки, който иска да получи информация, може да го направи по начина, предвиден от закона, добави Мингова.

Според Николай Свинаров обаче, остава открит въпросът дали в Държавния архив имат административния капацитет и технологичната възможност да извършат това или законът трябва да бъде променен, да има нов регламент и да има друг орган, който да извърши процедурата по огласяване.

По думите му в момента трябва да се даде отговор на три въпроса. Първият е за процедурата по разсекретяване кога и как ще приключи във всички служби, в които има такива документи. Вторият важен въпрос е всички тези служби, в т.ч. и МВР, ще изпълнят ли законовото задължение за предаване на тези документи в Държавния архив. И третият важен въпрос е необходимо ли е да има специален регламент в Държавния архив, за да се извърши огласяването на тези документи, уточни зам.-председателят на НДСВ.

Като бивш министър на отбраната Свинаров обясни, че процедурата по разсекретяването на архивите на подчинените му тогава служби не е била приключила до края на неговия мандат, защото съответните административни ръководители не са му дали своите становища.

Архивите в Министерство на отбраната се намират в две служби, които са на подчинение на министъра - едната е служба "Военна информация", военното разузнаване, а другата е служба на сигурност, военна полиция, военно контраразузнаване, обясни той.

Тези служби, техните ръководители и тогава, и сега, това са генералите Пламен Студенков и Румен Иванов. Те трябва да подготвят административния акт, който да предложат за подпис на министъра. Той не може да извърши това самоволно, бе категоричен Свинаров.

Бившият министър на отбраната и настоящ председател на вътрешната комисия в парламента допълни още, че ако службите откажат достъп до информация, ще нарушат закона.

В сряда комисията изслуша вътрешния министър Румен Петков, който заяви, че процесът на отваряне на досиетата вече не може да бъде спрян.

Към момента трите партии от управляващата коалиция нямат становище дали това трябва да стане с нов закон и трябва ли да се създаде независима комисия.

ДСБ внесоха преди няколко седмици свой законопроект за отваряне на архивите на бившата ДС и настояха процесът на разсекретяване и оповестяване на документите да не бъде в ръцете на бивши агенти и кадрови служители на ДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България