И в новия ВСС смъкват по една допълнителна заплата

И в новия ВСС смъкват по една допълнителна заплата

Членовете на новият Висшия съдебен съвет също се ползват от финансовите достижения на своите предшественици и взимат значителни бонуси за участие в заседанията на комисиите в съвета, стана ясно във вторник. С тези пари заплатите на някои членове във ВСС буквално се удвояват и стават по-високи от парите, които получават президентът, премиерът и председателят на Народното събрание.

Основната заплата на член на ВСС е равна на възнаграждението на върховен съдия – 3120 лева. Възнагражденията за участие в комисии са 35% върху тази сума, а отделно в съвета се взимат и пари за прослужено време. В масовия случай членовете на ВСС имат поне по 20 години стаж в системата, което означава още 40% върху заплатата.

Някои членове на ВСС обаче, като бившите заместник-главни прокурори Камен Ситнилски и Михаил Кожарев имат по над 30 години юридически стаж, което означава 60 процента над заплатата. Представляващият член на ВСС Соня Найденова получава 35% бонус към заплатата си, защото изпълнява тази функция. Тя обаче участва в две комисии, което също и носи бонус от 35% заедно с участието ѝ в редовните заседания на съвета.

Към тези пари Найденова трябва да получи и натрупаната добавка за стаж, която в нейния случай е 36 процента. Така тя заработва 106 процента над заплата или 6428 лева. Заплатите на премиера, президента и председателя на Народното събрание са малко над 5000 лева. В предния ВСС представляващ член беше Анелия Мингова, която не участваше в заседания на комисии.

При встъпването в длъжност на новия ВСС сред членовете му имаше вял дебат дали е редно да се взимат допълнителни пари за участие в комисиите на съвета, защото все пак това им е работата. Споровете обаче поутихнаха.

На този фон Соня Найденова заяви, че все още не се знае дали съдебният съвет ще гласува отпускането на 13-та заплата за редовите магистрати. Тя обясни, че пари за това в бюджета на съдебната власт няма, защото не са събрани предвидените собствени приходи на системата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?