И в Перник ще броят ръчно бюлетините от балотажа

Ръчно да се преброят бюлетините от втория тур в Перник, постанови Пернишкият окръжен съд. Днес бе даден ход на делото по жалбата на кандидат-кмета на БСП д-р Симеон Василев и представителя на партията Димитър Дойчинов, съобщи БТА. В иска си представителите на социалистическата партия оспорват изборния резултат на балотажа в Перник.

Кметското място бе спечелено от Антоанета Георгиева от СДС с 16 861 гласа, което е само с 230 гласа повече от конкурента ѝ Симеон Василев. БСП оспорва като недействителна цифра отчетените от общинската избирателна комисия (ОИК) 1751 плика без бюлетини.

Съдът назначи експертиза и три вещи лица - едно от съда и по едно от СДС и от БСП, които ще извършат ръчно преброяване на бюлетините. Резултатите ще бъдат сравнени с данните, въведени в централната компютърна система от ОИК.

Двете страни по делото имат право да присъстват при проверката на документацията. Съдът прие за разглеждане писмени доказателства и отхвърли искането за разпит на свидетели.

Следващото заседание по делото е насрочено на 10 декември. Дотогава трябва да бъдат обявени резултатите от ръчното преброяване.

Вчера окръжният съд във Велико Търново също даде ход на дело по жалба на коалиция "Обединена левица", която оспорва резултата от балотажа. На втория тур кандидатът на СДС Румен Рашев победи с много малка преднина левия кандидат Драгни Драгнев.

Магистратите приеха представените като доказателства по делото 30 чувала с изборни книжа от секционните избирателни комисии, протоколите от всичките 130 избирателни секции и протокола с решение за избран кмет на Общинската избирателна комисия. Съдебното заседание продължи с ръчно преброяване на бюлетините и пликовете, както и със сверка на данните по изборните книжа.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?