И в Синеморец се строи на метри от морето

Строежът в Синеморец. Снимката е на Магдалена Василева и беше публикувана във фейсбук профила на Тома Белев.

Нов строеж се появи на метри от скалите в черноморското село Синеморец и в рамките на природен парк Странджа. Близо до местната забележителност- скалите Корабите, трябва да бъде направена вила.

Строежът, предизвикал обществено недоволство, е временно спрян от община Царево по формални причини – не били спазени нормите на плана за безопасност и здраве, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев пред бТВ. Изграждането на вилата, чиито основи са вече поставени, е одобрено от регионалната екоинспекция в Бургас през 2017 г. Плановете на инвеститора са да направи още една сграда в съседен парцел.

Според сайта "Биволъ" имотите са собственост на арх. Добромир Добрев, който има общи проекти със строителната компания "Артекс". Дружеството стана известно с продажбата на преференциални цени на имоти на политици от ГЕРБ, начело с бившия вече зам.-председател на партията Цветан Цветанов. "Артекс" е инвеститор и изпълнител и на спорния небостъргач "Златен век" в столичния кв. "Лозенец".

Според природозащитникът и столичен общински съветник от "Демократична България" Тома Белев строителството в рамките на парк „Странджа“ и на община Царево е незаконно. Причината е, че общината няма действащ общ устройствен план. Той припомня, че за действието на стария има заповеди за спиране на прилагането му, а новият все още не е одобрен, въпреки че се подготвя от години.

Проверка на сайта на бургаската екоинспекция показва, че в последната година е съгласувано и строителството на пет вилни сгради в местността "Поляните" в Синеморец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?