И в София цените на жилищата вече спадат

И в София цените на жилищата вече спадат

Търсенето на жилища в София намаля рязко в последните шест месеца, като цените на квадрат жилищна площ също спаднаха в почти всички квартали. Това сочи анализ на пазара на имоти в столицата на компанията за управление на недвижимости Colliers International.

Жилищното кредитиране също се е свило – с 80% на годишна база към ноември 2008 г. и е на обща сума 82 млн. евро. Средният размер на лихвите също се е вдигнал с 1-2 базисни пункта. Банките са намалили отпускания кредит като дял от цената на жилището от 80-90% на 50-70%. Самите купувачи вече са по-склонни да купуват готови жилища, за да избегнат възможните рискове.

Цените на жилищата в София започнаха да спадат от средата на миналата година. Спрямо първата половина на годината е отчетен сред спад на цени "продава" с 9% в нови южни квартали като Витоша, с 2% в Кръстова вода, с 8% в Лозенец, 2% в Иван Вазов.

В квартал Изток обаче има обаче догонващ ръст на цените от 18%, а в старите сгради около Докторската градина – с 11%.

През първите шест месеца на 2009 г. трудната финансова ситуация ще продължи да оказва влияние на жилищния пазар, тъй като голяма част от планираните проекти ще бъдат забавени или спрени. Много малко нови проекти ще започнат строеж през този период на годината, смятат от Colliers.

Според експертите на компанията върху цената и търсенето на имота все повече ще оказват влияние такива важни фактори като инфраструктура, местоположение, достъп и концепция на проекта.

Търсенето на среден и висок клас жилища ще намалява, тъй като потенциалните купувачи ще имат трудности с достъпа до финансиране. Пазарът ще се движи основно от тези, които могат да платят в брой веднага или от различните лизингови схеми, които ще предлагат строители и инвеститори.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?