И в София за I клас ще се кандидатства електронно, но от догодина

И в София за I клас ще се кандидатства електронно, но от догодина

Кандидатстването за I клас в София най-сетне ще става по електронен път, но от догодина. Столичната община е единствената по-голяма община в страната, в която родителите трябва да подават заявления на място в училищата за приема на бъдещите първокласници. За създаването на електронна система за кандидатстване се говори от няколко години, но до момента местната власт не беше предприела стъпки за изграждане на система за това, въпреки че от години действа подобна за прием в детските градини.

Сега се планира до края на месеца да бъде обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да направи платформата за е-кандидатстване, обясни в четвъртък зам.-кметът по дигитализацията Владимир Данаилов. Той анонсира системата още преди няколко седмици.

Според Данаилов идеята е платформата да работи от март догодина. Освен за подаване на заявки за кандидатстване в няколко училища, тя трябва да позволява и служебна проверка на декларираните данни, които се използват при класирането. Това е основно информация свързана с адреса на детето, тъй като този критерий е водещ при приема, за наличие на брат или сестра в същото училище, за многодетни семейства и други.

Наскоро зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов обясни, че идеята е двете платформи – за детските градини, и за училищата, да бъдат обединени в една.

Четвъртък, 21 май, е последният ден, в който родителите могат да подават заявления за прием на първокласници. Заради епидемията от коронавирус тази година беше спестено разхождането на място в училищата и родителите можеха да подадат заявленията си електронно – чрез мейл или в избрана от училището друга платформа. Не се подават и документите, нужни за кандидатстването, като удостоверение за адрес, акт за раждане, семейно положение и т.н. Проверката на декларираните данни се прави по служебен път от училищата и районните администрации. 

Първото класиране трябва да бъде обявено на 1 юни.

Споделяне

Още от България