И ВАС обяви закона "Пеевски" за КТБ за противоконституционен

И ВАС обяви закона "Пеевски" за КТБ за противоконституционен

Пленумът на Върховния административен съд обяви в четвъртък за противоконституционно обратното действие на закона "Пеевски" за банковата несъстоятелност. С това съдиите от ВАС се присъединиха към колегите си от Върховния касационен съд, които по-рано тази година атакуваха закона пред Конституционния съд. Позицията на ВАС ще бъде приложена към конституционното дело.

Законът "Пеевски" за КТБ цели улесняване на синдиците при водените от тях стотици дела за обезсилване със задна дата на прихващанията и цесиите, чрез които банката загуби стотици милиони левове. Според критиците на нормативния акт обаче неговото прокарване е силно закъсняло – с около три години, и към днешна дата предизвиква сериозен хаос в стопанския оборот.

В парламента законът бе подкрепен с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Преди гласуването един от авторите на закона Йордан Цонев (съвносител с Пеевски) направи специално изявление, че заведените съдебни дела за старите прихващания са с общ интерес от 1.17 млрд. лв. Стойността на заличените обезпечения, които със закона могат да се реактивират, е 233 млн. лв. Общият ефект от приемането на закона според Цонев е около 1.4 млрд. лв., които синдиците щели да съберат.

ВКС атакува закона пред Конституционния съд (КС) с аргумент, че обратното действие на закона нарушава основно изискване на правовата държава, а именно "законодателството да отговаря на принципа на стабилност и предвидимост". Създават се два успоредни правни режима - единият улеснява синдиците на КТБ, които водят делата за прихващанията, а другите са ответниците, които са участвали в сделките за прихващане на кредитите, смятат върховните съдии.

"С това се създава неравноправно третиране на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова несъстоятелност", обяви Търговската колегия на ВКС, когато атакува закона пред КС. Сега съдиите от ВАС се присъединиха към своите колеги в атаката на спорното законодателство пред Конституционния съд.

Преди седмица стана ясно, че синдиците на КТБ вече са завели дела за 240 милиона лева по закона "Пеевски".

Освен това, Пленумът на съдиите от ВАС обявява за противоконституционни основни текстове от Закона за частната охранителна дейност и съдебния закон, които също са атакувани пред КС.

Споделяне

Още по темата

Още от България