И ВАС отхвърли регистрацията на медиците за евровота

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли в четвъртък жалбата на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира за участие в евроизборите петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, и д-р Здравко Георгиев, който има оправдателна присъда, но не може да напуска Либия.

Седмица по-рано ЦИК отказа да регистрира за изборите медиците в листата на РЗС с мотива, че те не отговарят на изискването на закона по изискването на уседналост. Партията на Янев тогава се обърна към ВАС, каквито са правата ѝ по закон. Решението на ВАС можеше да бъде в две посоки – или да потвърди това на ЦИК и тогава е окончателно, или да върне казуса за ново разглеждане в избирателната комисия. 

Риториката на Яне Янев

Лидерът на РЗС и настоящ депутат Яне Янев заподозря политическа поръчка в решението на съда, което, по думите му, обслужвало тройната коалиция. Той обясни, че е бил подготвен за този изход, защото в България все по-често се задавал основателният въпрос "дали съдебната система не е функция на управляващите".

"Силно сме възмутени от това, че бившият шеф на Контролната комисия на НДСВ днес се произнесе не като върховен съдия, а като партиен функционер", нападна Янев председателя на ВАС Константин Пенчев. По изрично искане в жалбата на РЗС  Пенчев оглави съдебния състав, разгледал казуса с медиците.

Нападайки политическите си опоненти, Янев заяви от името на осъдените медици, че те знаели как всички политици действат срещу тях, знаели и как действат съюзниците на режима на Кадафи. "Днес с това решение, продължи Янев, нашият съд едно към едно стана съпричастен с пародията на съд в Триполи". 

Според лидера на "единствената от всички регистрирани в ЦИК партии, дала възможност на българските граждани да бъдат солидарни с медиците", заради шестте места в Европарламента, с които властимащите не искали да се разделят, се потъпквала конституцията.  

Издигането на петте медицински сестри и доктор Георгиев като кандидати за участие в евроизборите предизвика еднозначна негативна реакция сред всички основни политически сили, като накара премиерът, министърът на външните работи и президентът да се разграничат от идеята и да я обявят за популистка и спекулативна.

Партията на Янев обаче и след решението на ВАС обяви, че "битката продължава в европейските съдилища”.  

Видимо разгневен от реплика на журналист от БНТ, борещият се за "Ред, законност и справедливост" атакува и държавната телевизия, обявявайки я за "рупор и маша на управляващите".

Магистратските мотиви и отговорът на председателя на ВАС Константин Пенчев

Председателят на ВАС Константин Пенчев представяйки мотивите на съда, каза, че е бил поласкан от искането той да оглави съдебния състав като гаранция за безпристрастността на решението.

Пенчев обясни, че казусът не е бил сложен от правна гледна точка, но е бил натоварен с емоции и политика. “Прецених аз да поема отговорността на съда за това решение. Да покажем, че ние също се отнасяме с цялата отговорност към това дело именно заради политическата и емоционалната му натовареност”, каза той.

Мотивът за решението на ВАС е, че медиците не отговарят на законовото изискване за уседналост.“Очевиден е фактът, че медиците от 8 г. не са в страната", коментира председателят на съда удостоверенията за постоянен адрес в България на медиците, които Янев представи. 

Според Пенчев няма пряк конфликт между закона и конституцията, който да спре делото и казусът да бъде насочен към Конституционен съд, още повече, че това ще отложи изборите, добави той. 

По думите му няма нарушение на Конвенцията за правата на човека, защото няма дискриминационен принцип спрямо медиците. 

ЦИК е независим орган, назначен от президента, така че никакви атаки и внушения не могат да попречат на нашата работа, коментира пред журналисти решението на съда и говорителят на ЦИК Александър Александров.

Той добави, че правомощията на ЦИК са регламентирани от закона. Ние трябва да подготвим и проведем изборите в установения срок. Избори ще има, въпреки всичко”, категоричен бе Александров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?