И вътрешността на Гърция готви капан за превозвачите

И вътрешността на Гърция готви капан за превозвачите

Дори и да преминат през граничните пунктове с Гърция, шофьорите могат да се окажат в капан на територията на съседната страна и най-добре да се въздържат от пътуване в нея. Това предупреди във вторник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Същото предупреждение бе отправено и от земеделския министър Мирослав Найденов, който посети пункта при Кулата в понеделник късно вечерта. Малко след разговора му с протестиращи и с представител на гръцката областна администрация, фермерите отвориха коридор и пропуснаха 7-километровата опашка от тирове.

Според министър Цветков ситуацията в момента е непредсказуема и може да се усложни много повече, тъй като протестиращите гръцки фермери не отстъпват от позицията си и продължават натиска си по различни начини към гръцкото правителство.

Освен граничните пунктове между двете страни, във вторник е блокирана и жп линията София - Солун при КПП Промахон.

По информация от българския кризисен щаб протестиращите гръцки фермери предвиждат да започнат постоянно блокиране и на вътрешните пътища в Гърция, което може да създаде сериозни затруднения на българските превозвачи.

До момента фермерите периодично затварят за по няколко часа основни магистрали в Гърция.

Според министъра е възможно някои от превозвачите да се окажат в капан на територията на Гърция. Поради ниските температури и невъзможността на чужда територия България да оказва необходимата помощ за осигуряване на химически тоалетни, храна, вода, спешна медицинска помощ и лекарства, съществува реална опасност за здравето на водачите, се посочва в изявление на министъра.

В 12.00 часа на обед КПП Илинден - Ексохи беше блокиран отново от гръцките фермери. През Илинден е спряно пропускането на всички видове автомобили, съобщиха от Гранична полиция.

През КПП Кулата отново за неопределено време не се пропускат товарни автомобили и отново започна да се събира опашка от тирове. Леки коли и автобуси преминават безпроблемно.

Граничните контролно-пропускателни пунктове Капитан Петко войвода и Златоград работят нормално.

Повече от седмица гръцките фермери блокират основни пътища в страната и отхвърлят призивите на премиера Георгиос Папандреу да сложат край на блокадата на северните граници, която доведе до изостряне на отношенията със съседна България, пише във вторник "Файненшъл таймс".

Стачкуващите настояват за допълнителни субсидии от един милиард евро.

Протестите идват в момент, когато се увеличават тревогите заради бавния темп на изпълнение на тригодишния план за стабилизиране на гръцката икономика и звучат основателно предупрежденията на бившия гръцки финансов министър Янос Папантониу, че мерките не са достатъчни.

Папантониу заяви, че предложенията на правителството за намаляване на бюджетния дефицит и за стабилизиране на икономиката зависят твърде много от данъчните постъпления, които обаче може да се окажат много по-ниски от планираните.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?