И Великобритания може да започне въздушни удари по "Ислямска държава"

През октомври Великобритания може да подкрепи САЩ, като започне да нанася въздушни удари по позиции на бойците на "Ислямска държава", пише вестник "Таймс", цитиран от БТА във вторник.

"Таймс" се позовава на свои източници в британското правителство, които казали, че военните действия срещу "Ислямската държава" изглеждат все по-вероятни.

Вчера британският премиер Дейвид Камерън обеща да поиска гласуване в парламента за възможното участие на страната в борбата срещу "Ислямска държава". Според "Таймс" Камерън щял да разчита на подкрепата на лейбъристката опозиция.

"Президентът на САЩ Барак Обама е под натиск. Мисията трябва да започне преди междинните избори за Конгреса през ноември, така че правителството на Камерън очаква началото на разширената кампания още другия месец", отбелязва вестникът.

Разпределението на отговорностите за въздушните удари, доставките на оръжие и обучението на местните сили няма да бъде направено преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което ще се състои на 24 септември, е съобщил за "Таймс" източник в правителството. Според него Лондон може още от следващата седмица да започне да оказва помощ на иракските кюрди, сражаващи се с екстремистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?