И вестник "Стандарт" под прицела на Ирена Кръстева?

И вестник "Стандарт" под прицела на Ирена Кръстева?
"Нова българска медийна група", оглавявана от Ирена Кръстева, е насочила вниманието си към пореден вестник, който иска да закупи и така да разшири още влиянието си на медийния пазар. Този път става дума за вестник "Стандарт", който е четвърти по тираж сред всекидневниците след изданията на ВАЦ "24 часа" и "Труд" и "Телеграф", собственост на групата. Това съобщиха за Mediapool източници от медийните среди, след като стана известно, че ръководената от Кръстева "империя" вече е преобладаващият собственик на печатницата ИПК "Родина".

Със собственика на "Стандарт" Тодор Батков се водели преговори, посочиха източниците. Самият Батков неотдавна отрече категорично пред спортно издание, че има намерение да се разделя с вестника.

"Нова българска медийна група" притежава пет издания – "Монитор", "Политика", "Експрес", "Телеграф", "Борба" – Велико Търново, телевизията с кабелно разпространение "ТВ 7" и електронното издание "Експрес БГ". Отделно ръководената от Кръстева фирма "Си Ди Девелопмънтс" наскоро изкупи дяловете на други вестникарски издатели в ИПК "Родина" и стана водещ акционер с дял над 70 от комплекса.

Основен финансов източник на покупките, извършвани от Кръстева, е "Корпоративната търговска банка", въпреки че от ръководството на банката отрекоха да имат отношение към сделката за "Експрес", "ТВ 7" и "Експрес БГ".

В съвета на директорите на ИПК "Родина" обаче фигурира председателят на надзора на банката Цветан Василев заедно с Кръстева и с издателя на в. "Банкер" Бистра Джагарова.

Обществена тайна е, че зад "империята" на Кръстева стоят кръговете в ДПС около някогашните ръководни функционери на СДС Христо Бисеров и Йордан Цонев.

Освен пряко влияние чрез вестниците си, към които евентуално може да се присъедини и "Стандарт", групировката може би ще използва добрите си позиции във властта, за да "издейства" ефирен лиценз за "ТВ 7", а с практическата собственост над ИПК "Родина", може постепенно да си осигури и контрол над терена, прилежащ към печатницата. Той е с площ 55 хил. кв. м., а цената на земята в този район на София и с разположението ѝ непосредствено до бул. "Цариградско шосе" е стотици хиляди евро за декар.

С други думи, влиянието на групировката и съответно на тези, които стоят зад нея, може да бъде подкрепено и от много добри пари в обозримо бъдеще.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?