И Ветко Арабаджиев се кандидатира за депутат

И Ветко Арабаджиев се кандидатира за депутат

Обвиняемият Ветко Арабаджиев се кандидатира за депутат. Той, също като жена му Маринела, е издигнат от коалиция "Движение ЗАЕДНО за промяна" на бившия собственик на ЦСКА и "Кремиковци" Александър Томов.

Арабаджиев е водач в Пловдив-област и Пазарджик, а съпругата му – в Бургас.

Все пак на излизане от специализирания съд, където бе гледана мярката му за неотклонение във вторник, Ветко Арабаджиев обясни, че е избрал партията на Александър Томов, защото идеологиите им били еднакви, съобщи БНТ.

Арабаджиеви са обвиняеми за участие в престъпна група данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Те бяха арестувани в Испания в началото на 2019 г. Задържането им бе извършено след няколко месеца издирване. През есента на 2018 г. прокуратурата започна с обиски и арести на сина им Вълчо Арабджиев и техни служители.

Друг обвиняем – Миню Стайков, също бе издигнат за народен представител, но от партия "Бригада", чийто председател е бизнесменът Арбен Хавальов.

По закон и тримата кандидати ще придобият имунитет поне за времето на кампанията. Това означава, че в рамките на месец те няма да могат да бъдат арестувани или да им се повдига обвинение освен в някои случаи. Делата срещу тях обаче не следва да бъдат прекратени, тъй като са започнали далеч преди да бъдат издигнати за народни представители.

Ако все пак бъдат избрани, процесите трябва да бъдат спрени. След това прокуратурата може да поиска свалянето на защитата им, за да продължат делата срещу тях.

На последните избори "Движение ЗАЕДНО за промяна" спечели едва 0.11% или 3 485, което е далеч под 4-процентната бариера за влизане в парламента.

"Бригада" пък е регистрирана като партия през февруари тази година и не е участвала във вота през април, защото не е представила пред ЦИК необходимите документи в срок.

Споделяне

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?