И Вигенин поиска от Попоски договор за добросъседство

Външният министър Кристиан Вигенин се срещна с македонския си колега Никола Попоски в Охрид и заяви за пореден път българското искане да бъде подписан договор за добросъседство между двете страни.

Към момента от страна на Скопие идват противоречиви сигнали, като по-рано Попоски обяви, че не вижда смисъл от подписването на подобен договор. От външно министерство не съобщават каква е била позицията му по време на първата му среща с Вигенин в качеството му на министър.

 

Вигенин е изразил от своя страна готовността на страната ни за активизиране на преговорите на експертно ниво, които да доведат до положителен резултата в най-скоро време. Експерти преговарят от месеци по спорните въпроси в отношенията между двете страни.

 

"Поддържането на добросъседски отношения е важен критерий по пътя към европейската интеграция, но в същото време Република Македония трябва да реши и въпросите, поставени от ЕК", каза Кристиан Вигенин.

 

Двамата външни министри обсъдиха още възможностите за активизиране на сътрудничеството на всички нива, включително и на политическия диалог на най-високо равнище, съобщи МВнР.

 

Кристиан Вигенин участва на срещата на министрите на външните работи на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа(ПСЮИЕ), която се провежда в Охрид.

 

"Ние имаме нужда от повече Европа. Трудностите, пред които ЕС е изправен в момента, не трябва да отслабват динамиката на процеса на разширяване. Напротив, насърчаването на европейската интеграция на региона на Западните Балкани трябва да стане част от преодоляването на кризата", посочи Вигенин.

 

Като положителни примери и доказателство, че процесът на разширяване не е загубил своята жизненост, той посочи успехът на Хърватия, която ще стане пълноправен член на европейското семейство на 1 юли тази година, както и подписаното на 19 април между Сърбия и Косово споразумение за нормализиране на отношенията.

 

"Нашата подкрепа за амбициите на всички страни от региона за европейско членство, основаващи се на последователен и необратим напредък в икономическите и политическите реформи и изпълнението на необходимите условия и изисквания, е твърда", подчерта Кристиан Вигенин.

 

Той допълни, че България е наясно с отговорността, която носи като страна членка на ЕС за подкрепата на справедливите стремежи на страните от Западните Балкани за членство в европейските и евроатлантическите структури. Страната ни е готова да сподели натрупания опит в името на модернизацията на региона, неговата стабилност и просперитет, заяви българският външен министър.

 

Външните министри приеха обща декларация, в която потвърдиха ангажимента си за задълбочаване на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и изразиха своята категорична убеденост, че европейската интеграция продължава да бъде изключително важна за страните от Западните Балкани и региона като цяло. Те направиха и съвместно изявление относно намаляването на риска от бедствия и адаптация към климатичните промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България