И "Виваком" почва тестове на 4G-мрежата си

И "Виваком" започва тестове на 4G-мрежата си, след като от 1 януари 2012 г. конкурентът ѝ "Мобилтел" вече експлоатира технологията, която позволява ускорен трафик на данни и използване на най-новите мултимедийни услуги.

 

"Виваком" е получила официално разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да започне изграждането на тестовата среда по стандарта LTE в София, съобщиха от компанията в петък.

 

До три месеца мрежата ще бъде готова и ще позволи да бъдат правени тестове и демонстрации в реални условия. 4G-мрежата на оператора ще позволява скорост на мобилен трафик до 100 Mbps при download и 50 Mbps при upload.

 

"Новата технология ще позволи на телекома да обезпечи навлизането на броудбанд технологиите и да продължи да утвърждава лидерската си позиция на мобилния дейта пазар при все по-нарастващо потребление на тези услуги, чийто обем само за една година в мрежата на Виваком" се увеличи повече от 10 пъти", посочва телекомът в съобщението.

 

LTE-технологията развива пълноценно възможностите на смарт устройствата, които стават все по-предпочитани и това се доказва от ръста с над 50 процента на клиентите със смартфони и таблети в мрежата на "Виваком", допълват от компанията.

 

През 2012 г. тя ще продължи да инвестира в 3G-мрежата си, като фокус в стратегията на телекома остава осигуряването на пълно покритие в страната и повишаване на предлаганите скорости. През миналата година тази мрежа е постигнала 97.48% покритие на населението и 86.50% на територията на България.

 

Към края на миналата година мрежите от четвърто поколение в света са общо 49 в 29 държави, 13 от които в Европа, допълва операторът. 

Споделяне

Още от Бизнес