И ВКС отказа регистрация на ОМО Илинден-Пирин

И ВКС отказа регистрация на ОМО Илинден-Пирин

Върховният касационен съд (ВКС) съобщи във вторник, че е потвърдил решението на Софийския градски съд, с което се отказва регистрация на партия ОМО Илинден-Пирин.

Решението идва седем години, след като Конституционният съд обяви формацията за антиконституционна.

В края на миналата седмица ВКС е постановил, че партията не е изпълнила законовите изисквания за регистрация на политическа партия и правилно са получили отказ от СГС.

Жалбата на ОМО Илинден-Пирин беше разгледана от съда на 8 февруари 2007 г., когато партията не е представила нови доказателства. От страна на прокуратурата също не са били поискани други доказателства по делото.

През 2005 г. ОМО Илинден - Пирин спечели две дела срещу държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Пред Mediapool адвокат Йонко Грозев, който е представител на учредителите на партията, обясни, че най-вероятно решението на съда ще бъде обжалвано, но още не е говорил с доверителите си. При всички положения случаят ще се представи в комитета на министрите на ЕС,  органът, който следи за изпълнението на решение на Европейския съд в Страсбург, допълни Грозев.

Окончателният отказ да бъде регистрирана партия ОМО Илинден- Пирин е "още едно доказателство, че съдът в България е политическа, а не правна институция",  коментира по-късно във вторник председателството на партията пред агенция МИА, цитирана от БТА.

По време на делото за регистрацията в СГС прокуратурата откри ЕГН-та на непълнолетни лица, декларации, попълнени не лично от деклараторите и ЕГН-та, в които се посочва 29-ти месец на раждане.

Ръководството на ОМО Илинден- Пирин припомня, че досега македонски партии и организации са изгубили всички съдебни спорове в България, които след това са спечелени в Страсбург.

"Това само по себе си говори достатъчно за справедливостта на българските съдилища по отношение на организации, които защитават правата на македонското малцинство в България", се казва в съобщението.

ОМО Илинден Пирин възнамерява да внесе жалба в Европейския съд в Страсбург.

Също във вторник македонският в. “Дневник” съобщи, че посолството на страната в София е поискало министерството на външните работи да разреши Стефан Влахов Мицов, досегашен директор на македонския културен център в София, да отговаря за връзките с обществеността.

Това решение последвало след като новоназначената за директор на центъра Доста Димовска отказала Мицов да остане на работа в центъра като неин сътрудник. Според неофициални източници, тя посочила, че не може да си сътрудничи с предишния директор.

След като бе освободен от длъжност, Мицов остана без източници за съществуване, посочва в."Дневник", цитиран от БТА. Много македонски асоциации и сдружения от България с отворено писмо поискаха Мицов да остане на поста си. Те изтъкват, че той успешно представял македонската култура в България.

Присъствието на Мицов, обаче, предизвика проблеми в София, тъй като стана ясно, че е сред учредителите на ОМО Илинден-Пирин.

Споделяне

Още по темата

Още от България