И Воденичаров изкара учените да скандират “мафия“ под прозорците на премиера

Министърът не можел да отмени цялата сесия, Борисов го пита “какво пак са недоволни сега долу“

Сн. БГНЕС

Учени излязоха в сряда на протест пред Министерския съвет и с викове “Мафия“ и “Оставка“ поискаха анулиране на цялата конкурсна сесия на фонд “Научни изследвания“ и изразиха недоволството си от действията на новия образователен министър Стефан Воденичаров. Те настояват за пълна отмяна на скандалната конкурсна сесия, изгонване на Изпълнителния съвет на фонда и на бившия му управител Христо Петров, който се е завърнал на мястото си на юрисконсулт, и уважаване на подписката им в подкрепа на бившия управител на фонда проф. Емил Хорозов с искане той отново да го оглави. Протестиращите издигнаха плакати "ФНИ = Оперативна програма за наука = корупция", "ФНИ магистрала на корупцията", "Геноцид на знаещите и можещите в България", "Гладни, бедни, корумпирани до кога?".

 

“Частичното касиране на конкурсната сесия беше направено с цел ние днес да не излезем на улицата, защото Бойко Борисов много мрази да му се протестира под прозорците и то с основание. Воденичаров трябва да си тръгне. Една седмица не можа да издържи без да го освиркат“, коментира един от лидерите на протеста Виктор Атанасов, който е асистент във Физическия факултет на Софийския университет.

 

По повод изявлението на Воденичаров, че се търсят правни основания за касирането на цялата конкурсна сесия, Атанасов заяви: “На мен ми омръзна да говоря едно и също. Изпълнителен съвет е незаконен заради председателя му Рангел Гюров, който е бил нехабилитирано лице по време на председателството си. Какво повече искат? Незаконни решения на незаконен Изпълнителен съвет. Целият конкурс е незаконен. Как може държавен апарат от 110 000 души, ако не и повече, пълен с юристи да не могат да измислят правен аргумент. Ако не могат да измислят, да си подадат оставките и да си ходят. Това е абсолютен цирк“.

 

“Доволни сме, че премиерът има желание да се отмени цялата сесия и ясно назова проблема. Той им каза на тези хора, които в момента си мислят, че управляват науката, а нямат нищо общо с нея, говоря за Съвета на ректорите и министъра, да му дадат основания да я отмени. Те все още не са го направили. А основания има и в доклада на Инспектората на Министерския съвет те са посочени. Включително нарушения на регламент 800 на ЕК за нерегламентирана държавна помощ. Това ако не е достатъчно основание, здраве му кажи. Защото на това основание дори България ще плаща санкции след време“, коментира друг от протестиращите - доц. Христо Димов, също от Физическия факултет. Според Атанасов глобите за страната ни ще са по 10 000-20 000 евро на ден.

 

“Същите неща, които чуват днес от площада, ще ги чуят и от Европа. И тогава ще видим как ще отговарят – дали има или няма правни основания“, допълни той.

 

Атанасов се обърна към Воденичаров с въпрос дали е върнал 110 000 лева, които дължи на фонда според доклад на държавната финансова инспекция за неправомерно харчени пари по проекти от стара конкурсна сесия. “Става въпрос за 84 000 лева неправомерно раздадени като заплати“, посочи Атанасов.

 

Протестиращите учени са възмутени, че Воденичаров е дал мандат Съвета на ректорите да номинира управител на фонда при положение, че те омаловажават скандала и са мълчали за корупцията през цялото време.

 

“Министър Стефан Воденичаров и Съветът на ректорите се опитаха с разни маньоври да замажат мащаба на нарушенията във фонда и даже говориха, че те били едва ли не козметични. Явно те не са чели доклада на Инспектората на Министерския съвет. Нека се състави една комисия, включително с български учени, работещи в чужбина, начело с проф. Емил Хорозов и да разследват вече нещата в научен аспект. Да видите тогава какви нарушения ще излязат – кой е писал рецензии. Аз с цялата си отговорност твърдя, че некомпетентни хора са писали рецензии“, коментира Димов.

 

По повод номинацията на доц. Борис Стефанов за нов управител на фонда Димов заяви: “Този човек го познавам лично и знам, че е твърде посредствен. Не искам той да управлява фонд “Научни изследвания“. Това е човек, който е металург, няма нищо общо с науката. Хайде, да кажем, че има нещо общо с технологията, но извинявайте не става въпрос за наука. Освен това този човек има четири научни публикации“.

 

По повод изказването на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, че по-голямата част от проектите са на достойни учени Атанасов заяви: “Аз съм пътувал доста по света и не познавам добър учен, който печели с нагласен конкурс. Нека ги назоват тези достойни и добри учени“.

 

По повод поисканата от председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев благодарност за това, че съветът е издействал да има Оперативна програма за образование и наука, Атанасов заяви, че програмата в частта ѝ за науката е “пълен боклук“, защото в нея е заложено само купуването на апаратура, а само с апаратура наука не се прави.

 

“В момента има конкурс по оперативна програма “Конкурентоспособност“ за купуване на апаратура от научноизследователски институти, като за тази цел ние трябва да извадим 15% съфинансиране. То трябва да дойде от бюджета на съответния факултет и важи само за факултети с положителен преходен остатък от предходната година. Научно-изследователските факултети на Софийския университет не отговарят на това условие, защото в момента физиката се заплаща на калпак с по-малка сума, отколкото в НСА. Един физик за България е по-евтин от един щангист. Това е положението. Оперативната програма ще произведе същия резултат“, заяви той.

 

"Воденичаров, какво пак са недоволни сега долу?“

 

В началото на заседанието на Министерския съвет, по време на което течеше протестът на учените, премиерът Бойко Борисов се обърна към просветния министър с думите: “Воденичаров, какво пак са недоволни сега долу?“. Воденичаров го информира, че всички научни институции са поканени да предложат нови членове за Изпълнителния съвет на фонда и днес е получил предложения от две организации.

 

“Аз поех отговорността еднолично да прекратя две сесии, защото в доклада на инспектората на Министерския съвет тези двете сесии са с най-много недопустими стъпки и тази отговорност е лично моя. Мисля, че другите сесии не трябва да бъдат закривани докато не минат през рецензенти. Принципът в науката е всичко да мине през рецензенти и тогава да се каже. Ако нещо вътре има нередно, разбира се, ще бъдат взети мерки. И се надявам, че в рамките на още около една седмица нещата във фонда ще бъдат така, както би трябвало да бъдат“, каза Воденичаров.

 

По-късно пред журналисти Воденичаров заяви, че не може да отмени цялата сесия, защото научната практика не го позволява.

 

Той посочи, че след като се избере ново ръководство на фонда по предложения на научната общност ще се проведе извънредна конкурсна сесия, в която ще бъдат включени дори и административно отхвърлените 625 проекта и тези, които не са били класирани. Воденичаров каза, че ново жури ще провери всичко, което е направено до момента, и увери, че има финансови средства за новото класиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?